FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Sikeres FAMASZ konferencia

Hatalmas érdeklődés mellett tartotta meg szakmai konferenciáját a Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége május 12-én Sopronban. A konferencia, mondhatni húsbavágó témákat érintett.

Az európai uniós előírásokkal harmonizálva Németország felgyorsítja a nyílászárókra vonatkozó előírások szigorítását, kifejezetten koncentrálva a hőszigetelő képesség javítására, valamint a környezettudatos gyártástechnológiára.

A korábban 2025-2027 között bevezetni kívánt szigorítások határidejét 2023-ra kívánják előre hozni. Az „Uw” értékekre vonatkozóan az eddigi elvárásokat tovább szigorítják. A pontos értékekről még folyik a vita, de az már tisztán látszik, hogy a 68 mm-es szerkezet mellett már a 78/80-as keresztmetszet sem lesz elegendő a jövőben. Továbbá a kétrétegű üvegezés már semmilyen formában nem felel majd meg.

2025 után pedig tovább szigorítanak az előírásokon, nagy valószínűséggel a 90-92-es vagy vastagabb 106-os szerkezetek lesznek már csak megfelelőek az új szabvány szerint. További nehézséget okoz majd a szigorodó „Co2” előírás, minek okán az alumínium, mint alapanyag is a perifériára kerülhet. Új alternatív szerkezetek és kompozit anyagok kerülnek majd előtérbe, valamint a fa-fa szerkezetek. Nyilvánvaló, hogy amennyiben ezek a szigorítások valóban érvénybe lépnek, az alapos újratervezést igényel majd a fa ás alu-fa ablakok gyártóitól.

Az indokok között egyébként elsősorban az orosz energiafüggőség felszámolása, a passzív ház irányába való orientáció, valamint az energiaárak emelkedése szerepel. Ráhatásunk sajnos ezekre az előírásokra nincsen. Nyilvánvaló, hogy az ablakgyártás minden komponensét érinteni fogja, ezek mértéke eltérő lehet, de szerszámgyártás, az üveg, a fríz keresztmetszetek, új típusú kompozit frízek, a vasalatok, stb. mind új megvilágításba kerülnek majd. Halkan jegyezzük meg, hogy a műanyag ablak gyártókkal folytatott versenyt is alaposan átrendezheti az előttünk álló időszak.

A szakmai napra minden regisztrált jelentkezőt szívesen vártak a szervezők. A teltházas esemény elsősorban a hazai gyártók körében volt népszerű, hiszen az elmúlt évek tapasztalata alapján egyértelművé vált, hogy a németországi, majd európai doktrínák, nagyon gyorsan éreztetik hatásukat a hazai piacon is. Arról nem is beszélve, hogy szinte minden hazai prémium minőséget gyártó vállalkozás exportra is készít ablakokat. Ezt a szegmenst pedig azonnal érinteni fogják az előttünk álló változások.

A szakmai nap záró akkordjaként a szövetség egy fontos projektjével ismerkedhettek meg a résztvevők.

Régi szándéka az összefogásnak, hogy egy országos pályázat keretében megvalósult épületeken keresztül építész pályázatot hirdessen, melynek fókuszában a faablak mint térformáló elem szerepel. A kiírás részleteit, a koncepció felépítését Élő József építész, a CAN Architects Studió építésziroda társalapítója, Pannonhalma város fő építésze mutatta be.

A FAMASZ már az alapításkor eltért az idehaza ismert metódustól, ami alapján a szövetségek működnek. Felépítése, szakmai- és baráti programok aránya erős kohéziót és hatékony együttműködést eredményez.

A szakmai programot követően a szervezők “közös malackodásra” várták a meghívottakat. A malacsült mellett kiváló soproni borok, és az országos hírű Harrer cukrászda FAMASZ tortája koronázta az estét.

FAMASZ konferencia 2022

forrás: FAMASZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

IKEA UK újra nyereséges

Következő cikk

Medve Acsa határában (Börzsöny)



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések