FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ablakválasztási kisokos

Sok információ kering az interneten az ablak, ajtó kiválasztásáról, gyakran egymásnak ellentmondó adatokba is ütközhetünk. Íme, 5 jó tanács, amelyet érdemes betartani, amikor kiválasztjuk az otthonunk nyílászáróit.

1. tanács: a nyílászáró hosszú távú befektetés

Jó tanács, hogy a választásnál ne az ár döntsön. Természetesen ez is fontos tényező, de nem lehet az elsődleges szempont. Gondoljon arra, hogy egy jól szigetelő ablak esetében mennyit spórolhat a fűtésen, vagy hogy egy jól hangszigetelő ablak mellett milyen csend és nyugalom van, és máris beláthatja, hogy a nyílászáró esetében a minőség sokkal fontosabb, mint az ár.

2. tanács: a nyílászáró anyagát az igényei szerint válassza

Műanyag vagy faablak? Érdemes előre tisztázni, hogy mindkét anyag mellett szólnak előnyök és mindkettőnek vannak hátrányai is, ezért ajánlott átgondolni, hogy mi a saját igényünk.

A műanyag ablak talán legjelentősebb előnye a könnyű karbantarthatóság, tisztíthatóság. Valódi hátránya az esztétika: egy műanyag ablak sosem fogja ugyanazt a hatást, szépségérzetet kelteni, mint egy faablak.

A fa nyílászárók előnye még a laikus, de igényes vásárlónak is szembetűnő. Természetes anyagok között sokkal jobb lakni, a fa mintázata, erezete ráadásul egyediséget kölcsönöz az ablakoknak és ajtóknak. A fa hőtágulása rendkívül kicsi, ezért a jó minőségű fa esetében az ablak vízszigetelő, hő- és hangszigetelő képessége nem romlik. A faablakok kezelése, ápolása sem okozhat extra gondot annak, aki különben is figyel az igényesen berendezett otthona állapotára. A fa nyílászárók talán egyetlen valódi hátránya a műanyaggal szemben az ár, amely természetesen érthető, hiszen egy faablak sokkal többet nyújt, és azt is érdemes figyelembe venni, hogy hosszú távon az árkülönbség szinte elsikkad.

3. tanács: figyelje, mire jár a garancia az ablakvásárlásnál

Legyen körültekintő a garancia kérdésében, pontosan tudakolja meg, hogy az ablak melyik részére mekkora felelősséget vállal a gyártó. Az a legjobb, ha a garancia vonatkozik a vasalatokra is, és arra is, hogy az üvegfelületek közé szorított kripton vagy argon gáz nem fog elszivárogni néhány év alatt. Mert ha ezekre nem kapunk garanciát, az is megeshet, hogy hiába költünk meglehetősen nagy összeget a nyílászárokra, pár éven belül ismét a zsebünkbe nyúlhatunk a javítások miatt.

4. tanács: apróság, de fontos: a vasalat

A nyílászárók vasalata van a legtöbb igénybevételnek kitéve az évek során. Ezért mindenképpen jó minőségűt válasszunk, ebben a kérdésben ne tegyünk kompromisszumot. A vasalat gondoskodik az ablak és az ajtó megfelelő záródásáról, ezen múlhat az otthonunk és az értékeink biztonsága is!

5. tanács: a nyílászáró beépítésén múlhat miden

Hiába választotta ki a legjobb minőségű nyílászárót, ha a beépítésnél hibákat ejtenek. Olyan gyártót, kereskedőt keressen, aki vállalja a kiszállítást, és az árajánlatába beleírja a beépítés költségét is. Ha betartja ezeket a szempontokat, biztos lehet abban, hogy az Ön számára legideálisabb ablakot és ajtót fogja megtalálni.


+3 extra tipp

Megéri időt és energiát fordítani a megfelelő minőségű nyílászáró kiválasztására, mert akár 50 évig is problémamentesen élvezhetjük a biztonságot adó otthonunk kényelmét és melegét. Az ablak és az ajtó árából legtöbbször következtetni tudunk a minőségre is, de sokszor olyan tulajdonságokért is fizethetünk, amelyek nem is az igényeinkre vannak szabva.

+1. Nyílászáró vásárlásnál figyeljünk a megfelelő szellőzésre is

Főleg a műanyag ablakokról terjedt el, hogy nem biztosítják a megfelelő szellőzést, de minden otthonban szükséges figyelni a páralecsapódásra és a penészesedésre, ezt rendszeres szellőztetéssel már elkerülhetjük.

Az otthonunk körülményeitől függően szükség lehet beépített légbevezetőre is, amennyiben a lakás szellőzése más módon nem megoldható. A légzáró képességet az ablak tokjára és keretére vonatkoztatjuk, ilyenkor a megkívánt légáteresztést is figyelembe veszik. A 4-es besorolás számít a legjobbnak.

+2. A vízáteresztésre is fordítsunk figyelmet

Az épület földrajzi helyzete és elhelyezkedése határozza meg, hogy milyen vízáteresztésű nyílászárót érdemes választani. A vízáteresztő képességet 9 osztályba sorolják be, 30 m beépítési magasságig elegendő a 4-6-os besorolás is.

+3. Ablakvásárlásnál érdemes az üvegezést is megvizsgálni

Minimum 2 üvegrétegű nyílászárót válasszunk, de már kapható olyan ablak is, amelyen 3 üvegréteggel oldják meg a szigetelést. Fontos szempont, hogy az üvegtáblán van-e hővédő bevonat, mert ezzel az üveg hőáteresztő tulajdonsága javítható.

Ne fizessen extrán olyan ablakért, amely nem az otthona igényeit szolgálja ki, hiszen ablak és ablak között hatalmas különbségek lehetnek. Érdemes mindig szakemberrel konzultálnia az ablakvásárlás előtt.

forrás: Ablakválasztás.hu

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Monokultúrás erdőgazdálkodás Landes megyében

Következő cikk

Tömörfából - díjnyertes hintalóStihl
(x) hirdetés