FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöld Építés Hete, 09. 12-16.

Nagy kihívás előtt áll az építőipari szakma. A Klíma változás elleni küzdelem, a CO2 kibocsátás csökkentése, lekötése, a karbon semleges technológiák bevezetésének kötelezettsége, szemlélet váltást, új anyagok, a körforgásos technológiák bemutatását, oktatását, népszerűsítést követeli meg! A rezsi változás, az energia válság, felgyorsította, megtöbbszörözte a környezettudatos, energia takarékos építmények iránti igényt!

Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) az alábbiakban leírtak alapján járul hozzá, hogy minél többen élhessenek „zöld” házban, hogyan csökkentsük a CO2 kibocsátást, hogyan enyhítsük az energia válságot.

A tagozat tagjai elsősorban a favázas, és egyéb fa alapanyagú építési termékekből építik
házaikat.
A fa használatát indokolja, hogy 1,2-1,5 tonna CO2-ből a növény 1 köbméter fát állít elő, és
a tiszta oxigént a légkörbe bocsájtja. Hasonlóan viselkednek más természetes, bio alapanyagok, mint a kender, és a szalma, amelyekből a feldolgozás után kiváló hőszigetelő anyagok készülnek.

Egy átlagos tégla épület előállításához szükséges primer energia 1400kwh/nm. Fűtésre átlag 15-35 kwh/nm/év energia szükséges. 50-140 évre elegendő fűtési energiát használunk el, és ennek megfelelő káros anyag kibocsátást okozunk!

A klímavédelmi kötelezettségek miatt egyre nagyobb az igény a faipari termékek iránt, de a feldolgozó ipar nehezen követi az igényeket. A MAKÉSZ az ÉVOSZ Szakmai tagozata érdekelt, hogy aktívan részt vegyen a Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal munkájában. A cél hazai fafajták használhatóságának vizsgálata, kutatása, ugyanis az éves kitermelhető növekmény jóval több mint amit a gazdaság jelenleg feltud használni (itt részletesebben írunk róla).

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ tagja az Európai Készházgyártók Szövetségének. Április 28-29-én Berlinben tartotta stratégiai közgyűlését. A tagországok hasonló problémákkal, feladatokkal küzdenek mint mi Magyarországon. Ezért közös feladatok kidolgozásában állapodott meg a közgyűlés, amiben a MAKÉSZ is részt vesz. Meghatározzák az egységes minimális minőségi, a környezettudatosságot, a CO2 kibocsátás, és lekötés mértékhez kapcsolódó követelményeket, jelzéseket. közös marketinget dolgoznak ki a fa felhasználásának hasznosságáról, és közösen lobbizni fognak Brüsszelben, a minőségi követelmények egységes szabályozásért, és támogatásért.

2023 január 1-től várhatólag változik az épületenergetikai számítás, megszűnik a megújuló energia minimális mennyiségének használata, nagyobb hangsúlyt kap a CO2 lekötés, és kibocsátás mértéke. Ezzel szorosan összefügg a karbon semlegesség növelése. A MAKÉSZ Közgyűlés úgy döntött, hogy kidolgozza, hogy az Energia Tanúsítvány CO2 kibocsátással, a karbon semlegesség mértékével kapcsolatos adatait, külön kiemeli, és minden elkészült épülethez igazolványt fog átadni a tulajdonosnak.
A MAKÉSZ a fa felhasználásának népszerűsítése érdekében, felhasználja a COP 26 az ENSZ Klímavédelmi konferenciájának határozatait, ill. az ekkor kiadott Fa kiáltvány javaslatait.

A Fa kiáltványban szereplő célok megvalósíthatósága érdekében, beruházóknak finanszírozóknak szakmai utakat fogunk szervezni, fából épült passzív vagy plusz energiás épületek, iskolák, óvodák, toronyházak, üzemek megtekintésére, eredményeik bemutatására. A MAKÉSZ a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán nagy sikerrel indította el, a Környezettudatos Készház építés fakultatív tantárgyat.

A PTE-MIK-el működő együttműködés keretében a Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi házépítő versenyre készült épület gyártásában, kivitelezésében, legnagyobb részt a MAKÉSZ tagjai vállaltak. Az épület természetes alapanyagokból, környezettudatos készház technológiával készült, és a monitorozás alapján plusz energiás ÖKO ház lett, ami ráadásul az emberbarát belsőépítészet miatt a kategória első helyét kapta meg!

A Soproni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás keretében, kutatás fejlesztést fognak végezni hazai fa fajták építési termékként történő felhasználása érdekében. Az ÉMI Np. Kft szentendrei telephelyén létesülő első magyar Mintaházparkban a 27 nevező cég közül, a 12 helyre 7 MAKÉSZ tag kap lehetőséget, hogy felépíthesse házát. Valamennyi nevezésünk pozitív elbíráslást kapott! Az épületek környezettudatos, energia hatékony, öko épületek lesznek.az ÉMI Np. kft. monitorozni is fogja, így az érdeklődők az adatok alapján, objektív módon tudnak technológiát választani, kivel építsék fel új otthonukat.


A ZÖLD ÉPÍTÉS HETE keretében, a www.evosz-makesz.hu oldalon közöljük saját
programjainkat, előadásainkat, hogyan mivel, milyen technológiákkal járulunk hozzá a klíma
védelemhez, az energia válság enyhítéséhez.

Küzdj a Klímaválság ellen
Ültess fát, használj fát!

forrás: ÉVOSZ-MAKÉSZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok

Következő cikk

Tervezett szintű marad a Békés megyei fakitermelés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések