FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

WWF – A tűzifarendelet újragondolást igényel

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Intenzív kommunikációba lendült Nagy István agrárminiszter és Zambó Péter, az erdőkért felelős államtitkár, látva a tűzifarendelettel kapcsolatos széles körű társadalmi felháborodást. A jogszabály az energiaválságra hivatkozva kétséget kizáróan lehetőséget nyit a magas természeti értéket képviselő védett erdők tarvágására, a vegetációs időszakon belüli favágásra, csökkenti a tölgy- és bükkerdők vágásérettségi korát, valamint felfüggeszti az idegenhonos erdők átalakítási kötelezettségét a védett területeken. Az Agrárminisztérium hivatalos magyarázatai ugyanakkor az ezekkel a passzusokkal kapcsolatos kritikákra érdemben nem reagálnak, ehelyett a jogszabály szövegétől elrugaszkodva azt a benyomást keltik, mintha a rendelet nem is jelentene érdemi változást az erdők hasznosításának vonatkozásában.

“Fénysebességgel terjednek azok a magyarázatok, hogy a tűzifarendelet csak az akác kitermelésére vonatkozik, hogy a vegetációs periódus fellazítása csak pár hétnyi időkedvezményt jelent augusztusban és hogy csak akkor lesz fokozott faanyagtermelés, ha valóban szükség lesz rá. Ezekkel az indoklásokkal csak egyetlen probléma van – a jogszabály szövegszerűen nem ezeket tartalmazza” – mondja Dr. Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő Programjának vezetője.

Miközben az Agrárminisztérium nyilatkozatai igyekeznek elvenni a jogszabály élét, egymás után jelennek meg a kritikák olyan fajsúlyos szakmai műhelyek részéről, mint a Jövő Nemzedékek Szószólója, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont vagy a Magyar Biológiai Társaság. A rendelet ellen emelte fel a szavát a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is. A társadalmi felháborodás mértékét pedig jól mutatja, hogy a hat zöld szervezet által augusztus 10-én indított nyílt levelet több, mint 100 000 magánszemély és mintegy 350 szervezet írta alá, kérve Magyarország miniszterelnökét a rendelet visszavonására.

A legnagyobb természetvédő civil szervezetek – a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – fontosnak tartják, hogy az agrárkormányzat az utóbbi napokban kiemelte a természetvédelmi szempontok érvényesítését a tűzifarendelet ügyében, de ezt a szándékot csak akkor tartanák hitelesnek és elfogadhatónak, ha a tárca kezdeményezné, hogy a védett természeti területek kerüljenek ki a rendelet hatálya alól.

“Elismerjük, hogy az erdészeti ágazat számos eredményt letett az asztalra történelmének közel 250 éve alatt, és tiszteletben tartjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyek a szakmai elhivatottságról szólnak, valamint arról, hogy az ágazat nem fog élni a most megnyitott fahasználati lehetőségekkel. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogszabályoknak éppen az lenne a szerepük, hogy pontos és mindenki számára egyformán érthető kereteket határozzanak meg, és ne hagyjanak nyitva olyan lehetőségeket, amelyek az egyéni döntésekre bízzák a természetvédelmi szempontok érvényesítését. Külön problémát jelent, hogy a magán-erdőgazdálkodásban milyen formában fog érvényesülni ez az elvi önkorlátozás. Látva, hogy a tűzifarendelettel kapcsolatos magyarázatok hogyan távolodnak a jogszabály szövegétől, kérjük Miniszterelnök urat, hogy intézkedjen annak visszavonásáról, és a szabályozás újragondolását ezúttal az érintett ágazatok és szakmai szervezetek bevonásával készítsék elő” – zárta nyilatkozatát Dr. Gálhidy.

forrás: WWF sajtóközlemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Jövő Nemzedékek Szószólója a tűzifa helyzetről

Következő cikk

Erdőtűz-jelző IoT rendszerStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések