FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fahasznosítás új megközelítése

A magánterületen engedéllyel kivágott fákat Budapest II. kerületének önkormányzata tűzifaként hasznosítja, ingyenesen elszállítja és ajánlja fel rászorulóknak.

Kerületünkben kiemelten fontos, hogy megvédjük környezetünket és csökkentsük a klímaváltozás okozta károkat. Ezért kezdeményezek egyeztetést az új, lazított fakitermelési szabályozás kapcsán a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, hogy az új szabály ne vezessen tarvágáshoz, erdőirtáshoz. 

A közelgő energiaválság miatt sokan kényszerülnek majd fával fűteni. A közterületeken kivágott fákat eddig is minden esetben szárítottuk és rászorulóknak adtuk. Most azonban azt is vállaljuk, hogy ha kerületünk egyik kertjében vagy ház előtt fát kell kivágni és az alkalmas lehet tüzelőnek, akkor elszállítjuk és tároljuk, majd a szárítást követően eljuttatjuk rászoruló családoknak. Tudjuk, hogy ezzel kis segítséget tudunk nyújtani, de ezzel segíthetünk, hogy ne vágjanak ki még több fát vagy ne szeméttel fűtsenek. 
Ezért is hívom fel a figyelmét a többi kertvárosi résszel rendelkező kerületnek és településnek, hogy cselekedjenek hasonlóan. Évek óta azon dolgozunk, hogy kerületünk zöldfelületeit növeljük. 2021-ben szigorítottuk a fakivágások engedélyezését, ahogyan a fapótlási kötelezettséget is. 

Minden alkalmat megragadunk, hogy fákat, növényeket ültessünk, mert hiszünk abban, hogy az élhető környezetünknek ez az alappillére. Ha lehetőség van beton helyett a fákat választjuk – ahogyan most a Margit körúton vagy amikor a Törökvész úton ültettünk fákat a betoncölöpök helyett. 

De önkéntesekkel, civilekkel és a magyarországi vállalatok és szervezetek felső vezetőivel is ültettünk fákat a kerületben. Mert minden fa ültetése öröm. Hálás vagyok, hogy a közösségünk ennyit tett a közös jövőnkért és büszke is vagyok erre a közös felelősségvállalásra. Ezért is teszünk meg mindent azért, hogy meg is védjük a közös eredményeinket. 

Őrsi Gergely polgármester

forrás: OS MTI

Előző cikk

Tűzifakiviteli szándék bejelentése

Következő cikk

Erős túlzások a fakitermelések kapcsánStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…