FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa megújuló energiaforrás?

Quelle: Pixabay / manfredrichter

Az Európai Parlament azon tervei, hogy a jövőben a fát nem számítaná megújuló energiaforrásnak, heves ellenállásba ütközött. Közel 550 németországi erdőtulajdonos, erdőgazdálkodó vállalat és a faipari energiaágazat szervezetei közös levelet küldtek az Európai Parlament képviselőinek, amelyben arra kérik őket, hogy a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv (RED II) felülvizsgálatáról szóló tárgyalások során támogassák a fenntartható erdőgazdálkodást és a fa fenntartható energetikai célú felhasználását.

A levélben az aláírók bírálják az EU Parlament Környezetvédelmi Bizottságának jelenlegi tervezeteit, amelyek kontraproduktívak az energetikai átállás és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó erdőátalakítás szempontjából. Németországban a megújuló energiaforrásokból előállított hő mindössze 16,5 százalékos részarányából a fa összesen mintegy háromnegyedet tesz ki.

Energiafelhasználás

“Az erdőtulajdonosok számára alapvető fontosságú, hogy az erdőgazdálkodásból származó fát továbbra is értékesíteni lehessen energetikai célokra, és így hozzájáruljon az erdőátalakítás finanszírozásához. Csak így tudjuk optimálisan hasznosítani a ritkítások és az erdei fahulladékot, és így finanszírozni erdeink éghajlathoz való alkalmazkodását” – magyarázza Dr. Irene Seling, az AGDW – a Német Erdőtulajdonosok Szövetségének (Die Waldeigentümer) vezérigazgatója. “Ahelyett, hogy halálra szabályozná az erdőgazdálkodást és a fahasználatot, az EU-nak inkább mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a biogazdaságra való áttérés megvalósuljon, és hogy több fát lehessen felhasználni a fosszilis nyersanyagok helyettesítésére” – jegyzi meg Seling.

“Az EU Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tervei, amelyek szerint az erdei fa megújuló energiaként való elszámolhatósága megszűnne, a hőátállást a földdel tennék egyenlővé. Sürgősen óva intünk attól, hogy a fa energetikai célú felhasználásának egy részét egy tollvonással és ellenkezőleg, nem megújulónak nyilvánítsuk” – teszi egyértelművé a helyzet komolyságát Gerolf Bücheler, a (Német Faenergia Szövetség) Fachverband Holzenergie (FVH) ügyvezető igazgatója. Ezáltal az irányelv “megújuló megelőzési irányelvvé” (Bücheler) válna. “Nem értjük, hogy az atomenergia és a földgáz megkapja az EU fenntarthatósági bélyegét, de legnagyobb hazai megújuló energiaforrásunk megkérdőjeleződik” – folytatta Bücheler. A szilárd biomasszából hő- és villamosenergia-termelésre előállított energia 166 TWh-val a tavaly előállított megújuló energia közel 35%-át adta, többet, mint bármely más megújuló energiaforma.

Az Európai Parlamentben jelenleg megvitatás alatt álló tervezet a fa felhasználásának fokozatos csökkentésére vonatkozó jogi kötelezettséget is előír. A többlépcsős felhasználás egy nyersanyag többszöri, egymást követő lépésekben történő felhasználása. Például a házépítéshez használt faanyagot a feldolgozás után gond nélkül fel lehet használni kiváló minőségű bútorgyártáshoz. A fa rétegelt lemezekké történő feldolgozásának csak egy többlépcsős kaszkád utolsó anyagfelhasználásaként van értelme. “A brüsszeli előírások erre vonatkozóan sem szükségesek, sem praktikusak” – mondta Dr. Seling. A felhasználási kaszkád már ma is automatikusan megvalósul a piaci árakon keresztül: Minden piaci szereplőnek érdeke, hogy a nyers faanyagot és a fa melléktermékeket a lehető legjobban és többszörösen hasznosítsa. Seling: “A jogi kaszkádkötelezettség bürokráciát, ellenőrzési és végrehajtási szörnyeteget hozna létre.”

Az európai parlamenti képviselőknek írt levél követelései a következők:

  1. az erdei fa energetikai célú felhasználásának továbbra is támogathatónak és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos célkitűzésekbe beszámíthatónak kell maradnia.
  2. A fa felhasználása során a kaszkád-elv nem írható elő szabályozási joggal.
  3. a szilárd biomassza fenntarthatósági tanúsítványának mérethatára továbbra is 20 MW kell, hogy legyen.
  4. nem szabad visszamenőleges hatályú üvegházhatásúgáz-célkitűzéseket bevezetni a biomasszából előállított villamos energiára, fűtésre és hűtésre vonatkozóan.
  5. az erdőgazdálkodásra vonatkozó uniós jogi követelmények nem térnek el a tényleges gyakorlattól.

Az AGDW és az FVH által kezdeményezett, az európai parlamenti képviselőkhöz intézett nyílt levél letölthető ezen a linken.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FVH 08-30, HolzHandel 09-06

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fő cél a klímasemlegesség

Következő cikk

Németország: ökoszisztéma-szolgáltatások díjazása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések