FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fából előállított energia klímasemleges

Németország erdészeti és faipari szövetségei Steffi Lemke szövetségi miniszternek címzett közös levelükben bírálják a fából nyert energia bemutatását a környezetvédelmi, természetvédelmi, nukleáris biztonsági és fogyasztóvédelmi minisztérium (BMUV) hivatalos honlapján. Egy nemrégiben megjelent tematikus oldalon többek között azt állítja, hogy a fával való fűtés “nem klímasemleges”.

“A fa sokoldalúan felhasználható megújuló erőforrás, amelyet holisztikusan és ciklusosan használunk. A hatékony anyag- és energiafelhasználás révén összességében nélkülözhetetlenül hozzájárul az éghajlati célok eléréséhez. Ennek a komplexumnak az egyoldalú bemutatása nem ismeri fel az erdők és a fa multifunkcionalitását, valamint az értéklánc teljesítményét” – állítja a szövetségek szövetsége. Az állam rövidített és félrevezető értékelései elbizonytalanítják a polgárokat. Ez nem egyeztethető össze a fogyasztóvédelem miniszteri feladatával.

Különböző értékelési alapok

A szakértők kifejezetten ellentmondanak a minisztérium számviteli logikájának, amely egyetlen fára hivatkozik. A fenntartható módon kezelt erdők szénciklusát inkább egészében kell elemezni. A tanulmányok azt mutatják, hogy az erdők szén-dioxid-tárolásának egyszerű növelése nem vezet jobb CO2-mérleghez – éppen ellenkezőleg. A terméktárolás és az energiaigényes anyagok vagy fosszilis tüzelőanyagok helyettesítése még nagyobb hatással bír. A cikk azonban nem csak az eltérő értékelési alapokon alapuló téves következtetést von le – kritizálják a szövetségek. Az olyan kijelentések, mint például, hogy a fából származó CO2-kibocsátás “magasabb, mint a fosszilis tüzelőanyagok, például a szén vagy a gáz esetében”, valamint a biomassza-potenciál állítólagos hiánya és az elkerülhetetlen finom részecskeszennyezés nagyon egyoldalúan hatnak.

A fából – korszerű technológiával – kinyert energia nélkülözhetetlen

“Egy tájékoztató szöveg első mondatában a fával való fűtést általános jelleggel nem klímasemlegesnek minősíteni, hogy aztán a későbbiekben a hulladék és a fahulladék, valamint a pellet természetesen másként értékelhető, egyértelműen kritizálandó” – mondják az iparág képviselői. A motiváció érthetetlen, különösen az elmúlt hetek óta: a szél- és vízenergia, a napenergia, a geotermikus energia és a biomassza keverékében a fa jelenleg nélkülözhetetlen, mivel egyike azon kevés erőforrásoknak, amelyekkel a decentralizált energiaellátás a nap bármely szakában tervezhető és független módon biztosítható. Jelenleg a fűtésre és hűtésre használt összes megújuló energia aránya 16,5 százalék, és 2030-ra várhatóan 50 százalékra emelkedik. Az épületekben, az iparban és a kereskedelemben a megújuló hő messze legnagyobb részét, mintegy háromnegyedét a fa adja. A BMUV nyitva hagyja, hogy alternatívaként melyik energiahordozó veszi át ezt a szerepet.

Háttér

A levél szerzői között szerepel a Deutsche Säge- und Holzindustrie Bundesverband e.V. (DeSH), a Arbeitsgemeinschaft Deutscher Waldbesitzerverbände e.V. – Die Waldeigentümer (AGDW), a Bundesverband Bioenergie e. V. (BBE) és a Fachverband Holzenergie (FVH), a Familienbetriebe Land und Forst e.V. (FABLF), az Industrieverband Haus-, Heiz- und Küchentechnik e.V. (HKI) és a Deutsche Energieholz- und Pellet-Verband e.V. (DEPV).

szerk/ford: Tóth János, forrás: FVH 09-02

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fakereskedelem is szenved a magas energiaköltségektől

Következő cikk

Folytatódik a földértékesítési program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések