FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

proPellets Austria – árrögzítés a vád

A proPellets Austria közleménye: Amint azt a médiából már értesülhettek, a Szövetségi Versenyhivatal házkutatást tartott irodánkban. Természetesen együttműködünk a hatóságokkal. Biztosíthatom Önöket, hogy a Szövetségi Versenyhivatal nem fog semmilyen szabálytalanságot feltárni a proPellets Austria részéről.

Az átlagos pelletárak Ausztriában jelenleg körülbelül 100 euró/tonnával alacsonyabbak, mint Németországban és körülbelül 200 euró/tonnával alacsonyabbak, mint Olaszországban. Ausztriában még soha nem voltak olyan nagy árkülönbségek az egyes kereskedők között, mint jelenleg. Már ez a két tény is azt mutatja, hogy az árrögzítés vádja alaptalan.

A hazai vállalatok 11%-kal kevesebb pelletet exportáltak az év első felében, annak ellenére, hogy a pellet ára Olaszországban sokkal magasabb – a hazai piac megfelelő ellátása érdekében. A pellethiány hátterében, különösen a nyári időszakban, az áll, hogy a Németországból és a Cseh Köztársaságból – a két legfontosabb országból, ahonnan tavaly pelletet importáltunk – származó behozatal az előző évi szint felére esett vissza.

További részleteket és háttérinformációkat itt találsz.

A pellet árának alakulása miatti érthető felháborodás ellenére érdemes egy pillantást vetni a többi energiaforrás semleges tarifáira. Ezek sokkal nagyobb mértékben emelkedtek, és a pellet továbbra is messze a legolcsóbb komfort tüzelőanyag.

Christian Rakos
a proPellets Austria ügyvezetője

szerk/ford: Tóth János, forrás: proPellets Austria 10-20

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

FELHÍVÁS erdőgazdálkodók, földhasználók, szakirányítók részére

Következő cikk

Kész a hazai konténerkazán prototípusa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések