FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria fapiaci jelentése

Az áruexport ciklikus visszaesése és ezzel párhuzamosan az ipar beruházási hajlandóság csökkenése, valamint az áremelkedés miatt visszafogott magánfogyasztás azt jelenti, hogy Ausztria jelenleg a visszaesés szakaszában van. Összességében az osztrák gazdasági növekedés jövőre stagnálni fog (+0,2%), de egyes ágazatok, például a feldolgozóipar, recesszióba kerülhetnek.

Fűrészipari rönkök (fenyőfélék és bükk)

A folyamatos gazdasági bizonytalanságok, a folyamatosan emelkedő költségek minden ágazatban, valamint az új megrendelések hiánya továbbra is csökkenti a fűrészáru értékesítését. Ennek megfelelően a tűlevelű fűrészáru iránti kereslet alacsony. Míg Felső-Ausztriában a kereslet némileg meghaladja a kínálatot, az ország többi részén a keresletet a sérült fa feldolgozásából származó mennyiségek fedezik. Amennyiben a szállítási kapacitások rendelkezésre állnak, a faanyag elszállítása gyorsan halad, és az esetleges késedelmek korlátozottak. Az árak általában változatlanok maradnak. Különösen a kisebb választék esetében az ipari fa és fűrészáru megnövekedett ára határozza meg az alsó ársávot. A fenyő árai stabilak, a vörösfenyő árai továbbra is magasak. Németországgal ellentétben, ahol a vörösfenyő iránti kereslet csökkent, Ausztriában továbbra is nagy a kereslet.

Iparifa (rostfa, papírfa)

A fűrészipari melléktermékek hiánya, illetve a jelentős mennyiségek pelletgyártásra történő átirányítása miatt a (hengeres) iparifa piaca továbbra is nagyon dinamikus. A kereslet továbbra is magas. Nincsenek ellátási korlátozások. Ennek megfelelően a fakitermelés és az átvétel is gyorsan zajlik. Az árak tovább emelkedtek. A bükk papírfa esetében a kereslet messze meghaladja a kínálatot, és a kereslet továbbra is nagyon élénk, az árak pedig emelkedtek.

Energiafa

A kereslet az energiafa piacán is nagyon élénk. A mennyiségek gond nélkül, megemelt áron értékesíthetők. A megugró kereslet és a minőségi késztermék előállításához szükséges átfutási idő miatt a konyhakész (darabolt, hasított) tűzifa a rendszeres ügyfélkapcsolatokon kívül továbbra is kevés.
A jelenlegi piaci helyzet miatt a károsodott fa (pl. szúkár, viharkár) szükséges feldolgozása mellett javasolt több karbantartási intézkedést végrehajtani az erdők klímaállósága érdekében. A jelenlegi bevételi helyzet a bükkösökben gazdag hegyvidéki erdőállományokban a költségigényesebb fenntartási beavatkozásoknak is kedvez.



A feltüntetett árak a 2022. szeptember – október eleji időszakra vonatkozó üzleti tranzakciókra vonatkoznak, és nettó árak. A vállalkozóknak történő faanyag-értékesítésre a következő adókulcsok vonatkoznak: átalányadó esetén minden választékra 13 %, normál adózás esetén 13 % az energiafa/tűzifa és 20 % a hengeres iparifa esetében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Landwirtschaftskammern 10-17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faipari szakoktatók Riminiben

Következő cikk

Gyászhír - Ősz Róbert [66]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések