FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria pelletpiaca

Ausztriában a Szövetségi Versenyhivatal (BWB) közel egyéves intenzív vizsgálat után megszüntette a proPellets Austria elleni eljárást. Az iparág egy teljes éven keresztül általános gyanú alatt állt. Az imázsuknak okozott kár jelentős volt.

Az eljárás BWB általi megszüntetése most fontos tisztázást jelent. Ez megerősíti azt a bizalmat, amelyet több mint 200.000 háztartás tanúsít a környezetbarát háztartási tüzelőanyag, a fapellet iránt.

Az áremelkedés nem az árrögzítés, hanem a világpiaci zavarok és az ukrajnai háború következtében hirtelen megnövekedett kereslet következménye volt. A Szövetségi Versenyhivatal (BWB) közel egyéves vizsgálat után most egyetért ezzel az értékeléssel, és ezért megszüntette a proPellets Austria elleni eljárást.

Új lépések az átláthatóság és a megfelelés felé

A Szövetségi Versenyhivatallal az egész időszak alatt széleskörűen együttműködött szervezet, és már jóval a vizsgálat előtt biztosították a versenyjog szigorú betartását. Örömmel tesznek eleget a hatóság javaslatának, hogy egy önkéntes megállapodás keretében megfelelési iránymutatásokat dolgozzanak ki, és további intézkedéseket hajtsanak végre a versenyjog hosszú távú betartásának biztosítása érdekében.

A stabil ellátás érdekében: 300 millió eurós beruházás új pelletüzemekbe

A hazai pelletgyártók az elmúlt két évben mintegy 300 millió eurót fektettek be (cirka 115-120 milliárd forintnyi összeg) további pelletáló üzemek építésébe. Ennek eredményeként Ausztriában jelentősen több termelési kapacitással rendelkeznek. Ez növeli az ellátás biztonságát, és a piaci helyzet normalizálódásával együtt csökkenő árakhoz vezetett. Konkrétan a pelletárak októberben mintegy 39 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Ehhez képest a fűtőolaj 68 százalékkal kerül többe, a földgáz pedig több mint kétszer annyiba, mint a pellet.

A pelletfűtési rendszerek támogatásának tervezett növelése

A kormány által bejelentett, az új pelletfűtési rendszerek támogatásának akár 75 százalékos emelése aláhúzza, hogy a hazai energiával történő klímabarát fűtésre való átállás napirenden van.

szerk/ford. Tóth János, forrás: proPellets

Előző cikk

Faültetések Székesfehárváron

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 204., 2023/46.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések