FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Trópusi erdőirtások felelőse

Egy új kutatás szerint az összes trópusi erdőirtás 90-99 százaléka közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdasághoz kapcsolódik. A Science című folyóiratban közzétett új kutatás szerint a mezőgazdasági célú erdőirtásnak csak a kétharmada kerül aktív mezőgazdasági művelésbe. A földek nagy része lepusztult és kihasználatlanul hever.

Bár a mezőgazdaság a végső hajtóerő, az erdőket és más ökoszisztémákat gyakran olyan földspekulációk miatt irtják ki, amelyek soha nem valósultak meg. Olyan projektek miatt vágnak ki erdőket, amelyeket elvetettek vagy rosszul terveztek meg, olyan földterületek miatt, amelyek alkalmatlannak bizonyultak a művelésre, valamint olyan tüzek miatt, amelyek átterjedtek a kiirtott területekkel szomszédos erdőkre.

A kérdés lényegében most az, hogy az erdőirtás mekkora része történik a semmiért

– mondta Patrick Meyfroidt professzor a belgiumi UCLouvain és F.R.S.-FNRS egyetemről.

Az erdőirtás már régóta a mezőgazdaság következménye, de az új tanulmány az első, amely pontosabb számokkal határozza meg a hektárveszteséget, és a korábbi, 2011 és 2015 közötti 4,3 és 9,6 millió hektár közötti becslésekről évi 6,4-8,8 millió hektárra szűkíti a veszteséget. Több mint egy évtizeden keresztül a becslések szerint az erdőirtás 80 százaléka a mezőgazdasághoz kapcsolódik, de az új eredmények ezt a számot jelentősen megemelik.

Az erdőirtás elleni küzdelemre irányuló ágazatspecifikus kezdeményezések felbecsülhetetlen értékűek lehetnek, és a fogyasztói piacokon az erdőirtással összefüggő áruk behozatalának betiltására irányuló új intézkedések jelentős előrelépést jelentenek az erdőirtás elleni küzdelemben. De amint azt a tanulmány megmutatja, az ellátási láncra és a keresletre vonatkozó intézkedéseket úgy kell megtervezni, hogy azok a mögöttes és közvetett módokon is kezeljék a mezőgazdaság és az erdőirtás közötti kapcsolatot. A fenntartható vidékfejlesztés javítását kell ösztönözniük, különben arra számíthatunk, hogy az erdőirtási arányok sok helyen makacsul magasak maradnak.

A legfrissebb adatok szerint 2021-ben sem sikerült lassítani az esőerdők könyörtelen pusztítását.

A kutatók szerint az új adatok kulcsfontosságúak a döntéshozók számára a fogyasztói piacokon, a magánszektorban és a termelő országok vidékfejlesztési politikájában.

forrás: greendex a www.greenqueen.com alapján

Előző cikk

Földügyi módosítások jönnek

Következő cikk

Erdőirtás visszafogása nem teljesül



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…