FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőirtás visszafogása nem teljesül

A tavalyi COP26 klímacsúcson széles körben dicsérték az ígéreteket, különösen mivel Brazília, Indonézia és Kongó is aláírta. A három ország együttesen a világ trópusi esőerdeinek több mint felét teszi ki.

A jelentés a Global Forest Watch megfigyelési projekt adataira támaszkodik, és a finanszírozás, a természetvédelmi törvények és a fenntartható élelmiszertermelés terén bekövetkezett fejleményeket vizsgálja.

A fogadalom teljesítéséhez a világnak 2021 és 2030 között évente átlagosan 10%-kal kevesebb területet kellene erdőirtás alá vonnia

– írja cikkében Jake Spring, Gloria Dickie és Kate Lamb.

A legtöbb, a kötelezettségvállalás hatálya alá tartozó ország még nem részletezte az erdővédelem megerősítésére vagy végrehajtására vonatkozó terveit. A cél eléréséhez szükséges globális finanszírozás évente körülbelül 2,3 milliárd dollárt tesz ki, ez messze elmarad az értékelés szerint szükséges 460 milliárd dollártól.

A szakértők remélik, hogy a jövő héten az egyiptomi Sarm el-Sejkben megrendezésre kerülő COP27 konferencia több befektetést ösztönöz majd a vállalatok és országok részéről, amelyek az erdők megőrzésével és újranövesztésével igyekeznek kompenzálni kibocsátásukat.

A csúcstalálkozó tárgyalói azon fognak dolgozni, hogy véglegesítsék a globális kompenzációs kereskedelem szabályait azzal a céllal, hogy a rendszer 2025-re működjön. Ha a COP27-en nem sikerülne megállapodásra jutni, ez az ütemterv legalább egy évvel későbbre tolódna.

A kongói kormány a COP26 után megígérte, hogy javítja az erdők védelmét, de még nem tett konkrét erőfeszítéseket ennek érdekében. Ehelyett Kongó nemzetközi elítélést váltott ki egy olyan terv miatt, amely érintetlen esőerdők és szénben gazdag tőzeglápok területeit kívánja megnyitni az olaj- és gázfúrások előtt.

hogy javítja az erdők védelmét, de még nem tett konkrét erőfeszítéseket ennek érdekében. Ehelyett Kongó nemzetközi elítélést váltott ki egy olyan terv miatt, amely érintetlen esőerdők és szénben gazdag tőzeglápok területeit kívánja megnyitni az olaj- és gázfúrások előtt.

A három esőerdővel rendelkező országok közül csak Indonéziának sikerült tavaly óta visszafognia az erdőirtást. A 2021 júliusától 2022 júniusáig tartó időszakban az erdőirtás 1,3%-kal, 1135 négyzetkilométerre csökkent az előző 12 hónaphoz képest

Norvégia szeptemberben beleegyezett abba is, hogy fizet Indonéziának azért, hogy az erdők és tőzeglápok védelme révén csökkentse szén-dioxid-kibocsátását. Indonézia azon dolgozik, hogy a területet szén-dioxid-nyelőként állítsa helyre, ami azt jelenti, hogy több szén-dioxidot nyel el, mint amennyit kibocsát.

forrás: greendex a reuters.com alapján

Előző cikk

Trópusi erdőirtások felelőse

Következő cikk

Erősödik a szúkárosítás veszélye



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések