FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdőgazdálkodás nem károsítja az éghajlatot

Az Európai Unió országaiból 643 tudós és kutató írta alá (annak október 24-i zárásáig) az Európai Bizottsághoz intézett felhívást, hogy a klímavédelem nevében ne korlátozza az erdőgazdálkodást a tagállamokban.

A felhívás aláírói szerint nincs értelme korlátozni a fakitermelést, mivel az európai országokban az erdőgazdálkodás fenntartható módon történik, és ezért klímasemleges. A jelenlegi energiaválságban az erdei erőforrások felhasználásának kizárása teljesen indokolatlan és káros lehet.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a fakitermelés és az azt követő újratelepítés nélkül az erdő szén-dioxid-csökkentő potenciálja nullára csökken. Ennek oka, hogy a legtöbb szén-dioxidot a fák a növekedési és fejlődési fázisban, azaz a fiatal állományokban veszik fel.

Egy erdészeti hatóságokból álló nemzetközi testület szerint az EU-ban az erdőgazdálkodás ökológiailag fenntartható – a fát építőanyagként és energiatermeléshez szükséges tüzelőanyagként használják, de a faanyag mennyiségét állandóan fenntartják, és megújítják az állományt, ezért “klímatudatos”. A felhívás szerzői is azon a véleményen vannak, hogy az erdőterületek emberi kezelésből való kizárása egyáltalán nem növeli az erdő biológiai sokféleségét.

Az irányítás elhagyása ezért csak káros következményekkel jár.

A tudósok felhívása a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvről Brüsszelben folyó tárgyalásokhoz kapcsolódik. Az Európai Parlament már döntött arról, hogy a fa megújuló energiaforrásként való elismerését el kell vetni. A szakértők szerint ez egyértelmű tévedés, mivel a megfelelően kezelt erdők a fát teljes mértékben megújuló energiaforrássá teszik.

forrás: MagyarMezőgazdaság (11-10) a farmer.pl (10-31) cikke alapján

Előző cikk

VárosFa Program - Lajosmizse

Következő cikk

Faipari alapanyagok drasztikus inflációja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések