FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bolygótüdők

Az éghajlat változik. Mi miért nem? Fotó: Shutterstock / HOLDblog

Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és víztisztító, talajerózió-megakadályozó, klímavédelmi bástya erdőterületek, amelyek évente 15,6 milliárd tonna szén-dioxidot kötnek meg – amiből az emberiség több mint 34 milliárd tonnát juttat azonos időszak alatt a légkörbe.

Az erdőterületek közel fele Oroszországban és Kanadában, az Amazonas-medencében (ahol percenként ezer fát vágtak ki 2021-ben) és Kínában fekszik.

Segítséget jelenthet védelmükben az ENSZ által decemberben elfogadott biodiverzitás-kreditek rendszere, a szén-dioxid-kvóta kistestvére.

Számos horror, de néhány pozitív globális erdőpéldát is felhozhatnánk, helyette itt van két felemás lokális hír:

A G7.hu gyűjtése szerint a 2022-es erdőtüzek nem kímélték a régiónkat. Tavaly Magyarországon 7827 hektárnyi területet érintettek erdőtüzek, 2008 és 2011 között összesen 4620 hektárt.

Az előző uniós pénzügyi ciklushoz képest közel háromszoros pályázati támogatás jut erdőgazdálkodásra. A cél, hogy az ország minden negyedik négyzetméterét erdő borítsa 2030-ra.

Létező megoldási javaslatok a klímaváltozásra

A klímaváltozás ellen küzdünk, de alapvető különbség van aközött, hogy a következményeihez alkalmazkodunk, a hatásai ellen küzdünk, csak lassítjuk a klíma további változását, megállítjuk vagy vissza is fordítjuk?

forrás: HOLDblog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtüzek 2022 - túl a csúcson

Következő cikk

Husqvarna részvényeket vett a Bosch



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések