FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipari alapanyagok drasztikus inflációja

A fenyő fűrészáruk, a rétegelt lemezek és a forgácslapok ára a duplájára növekedett az elmúlt pár hónapban. A Fa-Feri Kft. ügyvezetőjétől, Horváth Ferenctől megtudtuk, hogy cégük az energia- és az alapanyagárak jelentős növekedése végett emelt az árain.

Az 1996 óta működő cég fő profilja a kárpitos bútorvázak gyártása, a jelenleg is futó projektek részeként kórházak, irodaházak és intézmények berendezését készítik. A nagykanizsai és ceglédi telephelyen található üzletekben nagykereskedelmi tevékenységként faipari alapanyagokkal szolgálják ki a lakosságot és a vállalkozásokat. A társaság 120 főt foglalkoztat. A jelenlegi válsághelyzet a céget is elérte, a költségcsökkentés akár létszámleépítést is eredményezhet a következő időszakban.

– Én úgy érzem, hogy az ország előtt komoly válsághelyzet van, mert láthatóan csökken a megrendelés nálunk is, vélhetően mivel az állami, kormányzati megrendelések csökkenek a vállalkozások felé, viszonylag rövid időn belül  ezek a családtámogatási rendszerek kifutnak, illetve mindenféle más alapanyagok, élelmiszerek áremelkedése kevesebb pénzt hagy az embereknél, ennek megfelelően nagy valószínűséggel bútorra is kevesebb pénzük lesz, én úgy gondolom, hogy nálunk is egy valamilyen szintű leépítést kell majd, hogy végbe vigyünk – nyilatkozta Horváth Ferenc, a Fa-Feri Kft. ügyvezetője.

Horváth Ferenc Híradónknak elmondta, nemrégiben építették ki a napelemes rendszert, ami ugyan mérsékelte a kiadásukat, de így is az eddigi másfél millió forint helyett négy és fél millió forintos villanyszámlát kaptak a hónapban.

–  Ez az energiakérdés minket hála Istennek per pillanat kevésbé érint, mint másokat, mert itt a telephelyen gyakorlatilag saját tűzifával tüzelünk, tehát a gáz minimális használat van, két öltözőt fűtünk gázzal, tehát a cég méretéhez viszonyítva ez kevés. A villamos energia jobban érint bennünket, viszont olyan szerencsék van, hogy most az ősszel sikerült átadnunk egy 200 kW-os naperőművet, ami egy kicsit mérsékel ezeken a gondjainkon – tette hozzá Horváth Ferenc.

A Gazdasági Versenyhivatal a fa- és építőipari ágazat magyar piaci helyzetéről 2021. októberben gyorsított jelentést készített, amelyről az interneten lehet tájékozódni. További részleteket a Fa-Feri Kft. helyzetéről későbbi Napi Kanizsa című műsorunkban láthatnak.

forrás: KanizsaÚjság 11-11

Előző cikk

Az erdőgazdálkodás nem károsítja az éghajlatot

Következő cikk

Kreditpontok az Erdőtérképen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések