FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az ukrajnai háború hatása a fatermék keresletre

A fa és a faalapú termékek iránti kereslet növekedni fog, de a nyersanyag elérhetősége problémássá válik. Fotó: N: Tero Pajukallio

A kutatók egyetértenek az orosz támadás hatásaival kapcsolatban a faalapú termékek iránti keresletet illetően – “A háborúnak egy nap vége lesz”.

Oroszország Ukrajna elleni támadása nem fogja befolyásolni az erdészeti megatrendeket, de felgyorsíthatja a fosszilis nyersanyagoktól való eltávolodást, és növelheti az erdőipari (faipari) termékek iránti keresletet.

Bár Oroszország kíméletlen ukrajnai háborúja rövid távon károsítja az erdészeti ágazatot, a háború egyszer véget ér, és pozitív következményekkel járhat, ahogy azt Jakob Donner-Amnell, a Kelet-finnországi Egyetem kutatója a Finn Erdészeti Szövetség által októberben szervezett Nemzeti Erdészeti Napok rendezvényen elmondta.

‘Miután az ellenségeskedések véget érnek, pozitív hatásokat láthatunk, az ukrajnai újjáépítés megkezdésével. Ez lendületet ad a világgazdaságnak, bár természetesen nem tudjuk, hogy a hatás meddig tart majd’ – mondta Donner-Amnell. A Helsinkiben megrendezett Országos Erdészeti Napok egyik ülésén a szakértők az erdészeti ágazat megatrendjeiről nyilatkoztak az ukrajnai háború szempontjából.

Donner-Amnell felsorolta a háború egyéb következményeit is az erdőipari ágazat működési környezetére. Az Oroszországból származó faanyagimport leállt. A fa felvásárlási ára megemelkedett. A Putyin-féle energia, valamint minden más fosszilis energia felhasználásának megszüntetése felgyorsítja az úgynevezett zöld átmenetet. Donner-Amnell úgy véli, hogy az átmenet előnyös lehet az erdőipari ágazat számára. “A háborúnak az erdőipari ágazatra gyakorolt jelenlegi negatív hatásait idővel ellensúlyozni fogja valami pozitívabb dolog a későbbiekben” – mondja Donner-Amnell.

A környezetügyi követelmények fontos megatrend

Az Országos Erdészeti Napok másik előadója Ali Harlin, a finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatóprofesszora volt. Elmondta, hogy a környezetügyi követelmények továbbra is megatrendként fognak megjelenni az erdőipari ágazatban, még akkor is, ha a háború egy időre eltereli azokról a figyelmet. ’20-30 éves távlatban két-három éves ingadozás nincs hatással a megatrendre. Azt jelentheti, hogy a fosszilis nyersanyagok felhasználását gyorsabban fogjuk abbahagyni, mint ahogyan azt eddig gondoltuk’ – mondta Harlin beszédében.

Harlin szerint a hozzáadott érték növelése a fejlett know-how segítségével egyre nagyobb jelentőséggel bír majd a jövőben, bár a fejlődés lassú lesz. ‘A hozzáadott érték nem fog tíz év alatt megduplázódni. Azok az ötletek, amelyek ma a demonstrációs szakaszhoz közel állnak, 2050-re el fogják érni a gyártási szakaszt” – folytatta Harlin.

Új textilhez való rost fából. Forest.fi: Ali Harlin az egyik kutató, akivel interjút készítettünk a Smart Bioeconomy sorozatban a fából készült új textilszálak témájában.
A fa elérhetősége kérdésessé válik

Janni Kunttu, az Európai Erdészeti Intézet kutatója a Future Forest 2040 projekt keretében tanulmányozta az erdészeti ágazat jövőbeli forgatókönyveit. A Forest.fi által készített interjúban Kunttu azt mondja, hogy a háború önmagában nem fogja befolyásolni az erdőipari ágazat hosszú távú forgatókönyveit. A forgatókönyvek a végtelen számú lehetséges jövő példái.

Az országok közötti konfliktusok és a kiterjedtebb háború veszélye szerepelt a forgatókönyvekben, és ezek hatással voltak a lehetséges fejleményekre – mondja Kunttu. Eddig az ukrajnai háború rávilágított a fa elérhetőségével kapcsolatos kérdésekre. Hasonlóképpen növekszik az erdőhasználattal kapcsolatos uniós nyomás. ‘Fel kell készülnünk arra a lehetőségre, hogy az erdőhasználat szabályozása kiterjedtebbé válik. A kitermelési mennyiségek növekedése nem valószínű‘ – mondja Kunttu.

Olyan megoldásokra van szükség, amelyek helyettesítik a fosszilis nyersanyagokat, különösen a csomagolóiparban. Thermocell csomagolóanyag gyártása a VTT kutatóintézeteiben. Fotó: VTT

Kunttu szerint a fa iránti teljes kereslet növekedni fog, a faalapú termékek iránti növekvő kereslettel együtt. Megoldásokra van szükség a fosszilis nyersanyagok kiváltására. ‘Ez az egyenlet bizonytalanságot teremt a beruházásokkal kapcsolatban: hogyan tudjuk biztosítani az ipar nyersanyagellátását? Érthető módon jelenleg senki sem mer beruházásokat eszközölni importált fára alapozva, hiszen a háború előtt ennek jelentős része Oroszországból érkezett’ – mondja Kunttu.

Kunttu folytatja, hogy általában véve remélhető, hogy az erdészeti ipar a jövőben is virágozni fog. Egyelőre a körforgásos gazdaságba beruházások iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés. ‘Az erőforrás-hatékonyság javítása, bizonyos mértékig a fogyasztás csökkentése és a másodlagos faáramok felhasználása lehet a legfontosabb eszköz a nyersanyagellátás biztosítására és a hozzáadott érték növelésére’ – mondta Kunttu.

Lényeges a szereplők közötti együttműködés, a kutatásba és a termékfejlesztésbe beruházások tekintetében is.

Írta: Tero Karjalainen
Forrás: forest.fi
Fatájolta: Mőcsényi Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A Soproni Egyetem a Természetpozitív Egyetemek Szövetsége alapító tagja

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 153., 2022/47.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések