FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Innovatív faépítés Finnországban

Finnországban jelenleg több mint 130, 2 szintnél magasabb, fából épült lakóház található, amelyekben összesen több mint 4000 család él. Ebben a számban a fából készült lakóházak építésének színes történetét meséljük el az 1990-es évektől napjainkig.

A legtöbb többszintes faház volumetrikus elemek és oszlopváz felhasználásával épül, de az építési módok között még mindig örvendetesen sokféle variáció létezik. A legújabb változatok közé tartoznak a rönkszerkezetű, volumetrikus modulokkal és betonvázzal épített lakóházak. Markku Karjalainen professzor nyomon követi a finn többszintes faépületeket, és adatai mostantól elérhetők a Puuinfo weboldalán.

A finnországi Lakásfinanszírozási és Fejlesztési Központtal (ARA) való gyümölcsöző új együttműködésünknek köszönhetően az ePuu.fi weboldalon az árinformációk mostantól mindenki számára könnyen elérhetőek.

A finn faépítési piac általában véve szépen fejlődik, mivel új szereplők jelentek meg az ágazat fejlesztésére. A faépítés erőssége a választékban, valamint az innováció és a fejlődés lehetőségeiben rejlik. Rengeteg lehetőség van az anyagok és módszerek tekintetében, ami lehetővé teszi, hogy mindenki a legjobb tulajdonságok és a feltörekvő új tehetségek előnyeit élvezhesse.

Másrészt a faépítés változatos világa nehézséget jelenthet a betonhoz szokott ügyfelek számára. Az összefüggő megoldáscsomag hiányát gyakran idézik a fa többszintes építkezések növekedését hátráltató tényezők egyikeként. Természetesen kényelmes és egyszerű lenne minden alkalommal ugyanúgy csinálni a dolgokat, de az ügyfelek szeretik egyedileg megtervezni a helyszíneket, hogy biztosítsák a kiváló eredményt. Hátrányként ez korlátozza a potenciális kivitelezők számát.

Anu Turunen

Találhatnánk olyan megoldást, ahol mindenki nyer a faépítésben? A szabványosításnak a 70-es években eljött az ideje, és lényegében véget vetett a betonépítés fejlődésének. A 2010-es években kifejlesztett RunkoPES, a fából készült előregyártott építőelem nem vált be. E számunk vendégszerzője, Jussi Savolainen nyíltan elérhető megoldásokat (open source) sürget a fatermék- és faépítőipar számára. Tekintse meg Jussi rovatát, és döntse el maga, hogy a szabadalmaztatás széles körű alkalmazására vonatkozó javaslata előmozdíthatja-e a faépítés fejlődését.

Jó szórakozást kívánunk legújabb számunkhoz!

szerk/ford: Tóth János, forrás: PUUinfo

Előző cikk

DEFOR - 10 szervezet javaslatai

Következő cikk

Globális fapiaci áttekintés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések