FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A jövő körforgásos – és faalapú

November 10-én a jövő erdészeti iparára fókuszálva a német AGDW – Die Waldeigentümer, a francia UCFF Erdészeti Szövetség, a Finn Erdészeti Szövetség, a Lengyel Erdészeti és Faipari Szövetség (SITLiD) és az Osztrák Faipari Szövetség közösen szervezte meg a “Közösen építjük a biogazdaságot: hogyan tehetik a megújuló anyagok Európát ipari vezető pozícióba” című szemináriumot.

A szeminárium visszatérő témája volt, hogy az erdők fontos szerepet játszanak a fenntartható jövőben. Több felszólaló is kiemelte, hogy az erdőkre mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem megoldásának részeként van szükség.

Az erdők szén-dioxid-elnyelő szerepét nagyon fontosnak tartjuk, de a kutatások azt mutatják, hogy a fiatalabb fák kötik meg a legtöbb szenet, míg az idősebb fák a bomlási folyamat megkezdését követően inkább szénkibocsátóvá válnak. Ezért fontos, hogy hosszú távú és körkörös perspektívát vegyünk figyelembe, amikor az erdőkről beszélünk.

"Gyakori tévhit, hogy az erdők szén-dioxid-elnyelő képességének növelésére a legjobb módszer az, ha az erdőket érintetlenül hagyjuk. Rövid távon ez vonzó megoldás lehet, de meggyőződésem, hogy több hosszú távú megoldásra van szükségünk." - Annica Bresky, a Stora Enso vezérigazgatója 

A fák azonban nem csak akkor jelentenek szén-dioxid-elnyelőt, amikor az erdőben vannak. Az erdei nyersanyagokból előállított termékek és anyagok megkötik a szén-dioxidot, és így szén-dioxid-nyelőként is működnek. Ehhez jön még az az éghajlat-pozitív hatás, amely akkor jelentkezik, amikor ezek a termékek és anyagok felváltják a fosszilis alapúakat – az úgynevezett helyettesítési hatás. Ezt Marcus Wallenberg is kiemelte megnyitó beszédében.

"A kutatások azt mutatják, hogy erdeink nem csak növekedésük során jelentenek szén-dioxid-elnyelőt, hanem a fatermékek, például a faházak vagy a fabútorok formájában is fontos szén-dioxid-elnyelők. Ha olyan szén-dioxid-intenzív termékeket is helyettesítenek, mint az acél és a cement, akkor még nagyobb pozitív hatást gyakorolnak az éghajlatváltozásra." - Marcus Wallenberg, elnök FAM 

Az EU által előterjesztett jogalkotási javaslatok némelyike jelentősen csökkenteni fogja az erdőkből kitermelt fa mennyiségét. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a faalapú anyagok iránti kereslet nem csökken. Sok vállalat megérti a fa használatának éghajlat-pozitív hatását, amellett, hogy jó és rugalmas anyag a termékek előállításához.

""Nem fogunk visszalépni a fahasználatból, sőt, éppen ellenkezőleg, növelni fogjuk azt. Az új innovációk segítségével a fát a jelenleginél több termékhez fogják felhasználni." - Stefan Månsson, az IKEA anyag- és innovációfejlesztési vezetője 

Ha helyesen gazdálkodunk az erdőkkel, akkor képesek leszünk a körforgásos biogazdaság fejlesztését az éghajlattal és a biológiai sokféleséggel összekapcsolni. Így az erdők továbbra is hozzájárulhatnak a fenntartható jövőhöz.

Az angol munkanyelvű rendezvényen rögzítették az alábbi videót.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Framtidens Skogsnaring 11-11

Előző cikk

Elindult a karácsonyfa-szezon

Következő cikk

Sokan már a jövő évre veszik a tűzifát



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések