FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elemzés Írország erdőgazdálkodásáról

A COFORD új tanulmánya szerint az erdészeti és faipari ágazat évente több mint 2 milliárd eurót jelent a gazdaságnak.

Pippa Hackett, a Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Tengerügyi Minisztérium államtitkára november első napján átvette a COFORD tanulmányát az ír erdészeti ágazat gazdasági tevékenységéről és foglalkoztatási szintjéről. A tanulmányt a miniszter minisztériuma finanszírozta, és a Henry Phillips and Forestry Services Ltd. írta.

A “Gazdasági tevékenység és foglalkoztatási szintek az ír erdészeti ágazatban” című tanulmány szerint a közvetlen és közvetett foglalkoztatási szintek együttes becsült értéke 3500 fő az erdészeti és fakitermelési ágazatban és 5900 fő a fa- és fatermékgyártási ágazatban. Ezek a szintek azt mutatják, hogy az erdőgazdálkodás jelentős mértékben járul hozzá a foglalkoztatáshoz, főként a vidéki területeken.

“Jó okunk van feltételezni, hogy az ágazatban a foglalkoztatási szintek növekedni fognak az elkövetkező évtizedben és azon túl, különösen az olyan szakképzett területeken, mint a gépesített fakitermelés.
A COFORD legfrissebb hengeresfa-előrejelzése szerint az éves faktermelés a 2021-es 4,7 millió köbméterről 2035-re 7,9 millió köbméterre nő. Emellett valamennyi szakpolitika és jelentés (beleértve a COFORD legutóbbi kiadványait is) rámutat arra, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében sürgősen szükség van az erdősítés legalább évi 8 000 hektárra történő növelésére. Ha ezek megvalósulnak, jelentős és tartós hatással lesznek a foglalkoztatásra, nemcsak a telepítés, hanem a kezelés, a fakitermelés és a fafeldolgozás terén is.”

A gazdasághoz való gazdasági hozzájárulást évente több mint 2 milliárd euróra becsülik.

A miniszter üdvözölte a kiadványt, amelyet a COFORD társadalmi-gazdasági munkacsoport tagjai készítettek és segítettek elő:

"Az erdőgazdálkodás számos előnnyel jár az ország számára, beleértve a társadalmi, környezeti és gazdasági előnyöket is. Ez a tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy erdeink milyen fontos szerepet játszanak a foglalkoztatásban Írország vidéki területein. Az otthonaink építéséhez és fűtéséhez használt faanyag előállításához az erdészeti láncban hosszú időn keresztül számos inputra van szükség. Ide tartoznak a csemetéket nevelő faiskoláinkban foglalkoztatott emberek, az erdők telepítésében és felújításában dolgozók, valamint a fák kitermelésében részt vevők. Ez a tanulmány világossá teszi, hogy a fa jelentős foglalkoztatást teremt a mai és a jövőbeli erdők létrehozásában és megújításában. Ezek az erdők emellett pozitívan járulnak hozzá gazdaságunkhoz, környezetünkhöz és jólétünkhöz."

A tanulmány a korábbi munkákra épül, és megbízható információkat nyújt a foglalkoztatási szintekről és a gazdasági tevékenységről az erdészeti tevékenységek széles skáláján. A hangsúly az erdőgazdálkodási, fakitermelési és fafeldolgozási ágazaton belüli foglalkoztatásra vonatkozó megbízható becslések elkészítésén van. Mind a közvetlen, mind a közvetett foglalkoztatást megbecsülik, a felmérésekből származó adatok és a közvetett foglalkoztatás becslésére szolgáló multiplikátorok felhasználásával.

Dr. Eugene Hendrick, a COFORD Tanács elnöke kijelentette:

"Szeretném elismerni a COFORD társadalmi-gazdasági munkacsoport minden tagjának munkáját és önkéntes erőfeszítéseit, az elnök, Aine Ni Dhubhain professzor vezetésével, valamint a jelentés szerzőinek munkáját, hogy teljesítették a tanulmányra vonatkozó megbízást, amely jól illeszkedik a COFORD szerepéhez, mint a miniszter és a minisztérium tudományos alapú információ- és tanácsadásának szolgáltatója.

"Ez az úttörő tanulmány új módszereket kínál az ír erdészeti ágazat foglalkoztatási becsléseinek időben történő aktualizálására. Az olyan tevékenységi adatokon, mint az erdősítési és felújítási szintek, a kitermelési mennyiségek és egyéb inputok alapján lehetővé teszi a politikai döntéshozók és a szélesebb erdészeti ágazat számára, hogy megalapozott, következetes és összehasonlítható foglalkoztatási becslésekhez jussanak most és a jövőben is.".

A COFORD “Gazdasági tevékenység és foglalkoztatási szintek az ír erdészeti ágazatban” című kiadványa letölthető a COFORD honlapjáról.

szerk/ford: Tóth János, forrás: gov.ie 11-01

Előző cikk

Elszabadult tűzifa-árak

Következő cikk

Írország: 1,3 milliárd euró erdészeti támogatásokra



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések