FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elszabadult tűzifa-árak

Getty Images

Robogunk a tél felé, amit a korai sötétedésen kívül bizony a hőmérsékleten is észrevehettünk már. Egyre csípősebbek a reggelek, és sokszor már napközben is elkél a vastagabb ruházat. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy itt a fűtésszezon. Igen ám, de a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvénymódosítások miatt újra megugrott az igény a tűzifa iránt, ami nem meglepő, mivel azok, akik többet igényelnek az átlagfogyasztásnál, akár 3-4-szeres rezsiárakkal találhatják magukat szembe. A kereslettel párhuzamosan pedig az árak is nőnek a tűzifa esetében, méghozzá nem is kicsit.

Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

A kormány korábban tűzifa és barnaszén programot hirdetett, ami azt jelentette, hogy a tüzépek mellett erdőgazdaságoktól is lehet vásárolni. (FATÁJ megjegyzés: az erdőgazdaságoktól korábban is, évtizedek óta lehetett tűzifát vásárolni. Az erdészeti társaságoknál korábban is a méteres hosszúságú tűzifa választékok voltak a jellemzőek, erdei rakodón.) Egyúttal minden fára (három fafajcsoportban) hatósági árat határoztak meg, mindenkinek. Ez sokaknak jó hír lehet, hiszen elképesztően drágul az élet minden területe. Ez a tűzifa esetében sincsen másként, de, hogy pontosan mit is takar ez, beszéljenek a számok.

Számokban az igazság

A KSH adataiból kiderült, októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,0 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább 64,4 illetve 40,0 százalékkal. A vezetékes gáz ára 121,0, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt. A tűzifa ára egyébként egyedül októberben 11,3 százalékkal emelkedett, a szén ára viszont 31,1 százalékkal nőtt. Az alábbi ábrán jól látható, hogy nem meglepő módon a tűzifa is drágult, ugyanakkor nem drasztikus mértékben. Egészen idáig. Idén októberben ugyanis átlagosan közel 8 ezer forintba került 100 kilogramm tűzifa. Lapunk korábban megírta, hogy 2022 augusztusában még 5030 forintot kellett ezért a mennyiségért fizetni, így ez a 7980 forintos ár egészen biztosan „nem esik jól” a vásárlóknak. 2021-hez képest pedig több mint 3500 forinttal kell többet fizetniük a magyaroknak a fáért, ami lássuk be, nem kevés, főleg nem a jelenlegi helyzetben.

Őrült roham indult: rengeteg magyar szerzi be innen a tűzifát

A Tűzifaprogramban egyébként a keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként az alábbiak szerint alakul:
– keménylombos: 30 000 forint,
– lágylombos: 19 000 forint,
– fenyő: 19 000 forint.

Erre mindenkinek oda kell figyelnie!

A magyarországi erdőkben saját szükségletre, de engedéllyel, lehet vékony tűzifát, ágfát gyűjteni! A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát. A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos.

forrás: AgrárSzektor 11-10

Előző cikk

MPex anyagmozgató átadása

Következő cikk

Elemzés Írország erdőgazdálkodásárólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések