FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Írország: 1,3 milliárd euró erdészeti támogatásokra

Az Ír Köztársaság november elején 1,3 milliárd euró értékű új erdészeti programot mutatott be. Az alapból a gazdáknak a faültetésért járó kifizetések 46-66%-kal emelkednek, és a kifizetések a jelenlegi 15 év helyett 20 évig tartanak majd.

A finanszírozás a 2023-tól 2030-ig tartó új erdészeti programon keresztül fog folyósításra kerülni, és ez az állam legnagyobb erdősítési beruházását jelenti. Az éghajlat-változási cselekvési terv évi 8000 hektár erdőtelepítési célt tartalmaz, de Írország jelenleg csak 2000 hektárt telepít.

Az új program a megfelelő fák, a megfelelő helyeken, a megfelelő céllal, a megfelelő kezeléssel elve köré épül. Célja, hogy változatosabb erdőket hozzon létre, amelyek több társadalmi – társadalmi és környezetvédelmi – célkitűzésnek is megfelelnek.

Az erdőgazdaságok számára magasabb támogatási összegeket is javasolnak, mintegy 20%-os emeléssel a megélhetési költségek emelkedésének tükrözése érdekében. Egy új, egyhektáros őshonos fásítási területekre vonatkozó rendszer is megkönnyíti a földtulajdonosok számára, akik kisebb területeket szeretnének fákkal beültetni a gazdaságukban.

A támogatási összegek mind a 12 erdőkategória esetében emelkedtek: az őshonos erdőkre vonatkozó támogatás 6 744 EUR/ha-ra, a lombos erdőkre vonatkozó támogatás 4 314 EUR/ha-ra, az agrárerdészeti támogatás pedig 8 555 EUR/ha-ra emelkedett. A jövedelemtámogatási kifizetések szintén emelkedtek ezekben a kategóriákban, 1 103 EUR/ha-ra, 1 037 EUR/ha-ra, illetve 975 EUR/ha-ra. Ezen túlmenően bejelentették, hogy a program keretében a mezőgazdasági termelők számára a támogatási időszak 15 évről 20 évre nőtt.

Az új támogatási és jövedelemtámogatási ráták teljes bontása az alábbiakban tekinthető meg:

A bejelentést (november 3-án) Micheál Martin kormányfő, Pippa Hackett erdészetért felelős államtitkár és Charlie McConalogue mezőgazdasági, élelmiszerügyi és tengerészeti miniszter közösen tették.

Az új erdészeti program és a javasolt finanszírozás az eddigi legnagyobb kormányzati beruházás lesz az ágazatban. A program 100%-ban az államháztartásból kerül finanszírozásra, és az Európai Bizottság állami támogatásra vonatkozó jóváhagyásától függ.

Hackett miniszter elmondta, hogy az új program a “megfelelő fák a megfelelő helyeken, a megfelelő okokból, a megfelelő kezeléssel” elvére épül.

Charlie McConalogue – Írország mezőgazdasági, élelmiszerügyi és tengerészeti minisztere

“Nagy örömömre szolgál, hogy sikerült 1,318 milliárd eurós csomagot biztosítani az erdészet számára. Ez Írország eddigi legnagyobb és legjobban finanszírozott erdészeti programját fogja támogatni” – mondta.

"A megfelelő időben érkezik, tekintettel az éghajlatvédelmi intézkedések meghozatalának sürgősségére. A fák ültetése az egyik leghatékonyabb módszer az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, valamint hozzájárul a biológiai sokféleség és a vízminőség javításához." - tette hozzá.

Hozzátette, hogy egyik fő célja, hogy a gazdálkodókat újra bevonja az erdősítésbe, és a megnövekedett számú támogatási év segít majd ennek elérésében.

“Új, kisméretű őshonos fásítási rendszert is bevezetek, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy az erdészeti engedélyezési eljáráson kívül legfeljebb 1 hektárnyi őshonos erdőt telepítsenek a mezőgazdasági területeken és a vízfolyások mentén” – mondta.

McConalogue miniszter is méltatta az új programot, és azt mondta, hogy az “új és fényesebb jövőt” hoz az ágazat és az éghajlat számára.

"Ma elkötelezzük magunkat amellett, hogy példátlan ösztönzőkkel ösztönözzük a faültetést, amely értékes kiegészítője lehet a mezőgazdasági üzemek jövedelmének, és segíthet a nemzeti éghajlatvédelmi és biodiverzitási célkitűzések teljesítésében. 

“Ez a finanszírozás garantálja a folyamatos kifizetéseket azoknak az erdőtulajdonosoknak, akik a jelenlegi rendszer keretében ültettek, és akik még mindig részesülnek a támogatásban” – mondta.

A programról most nyilvános konzultációra kerül sor, amely november 29-ig tart nyitva.

kapcsolódó:
Ireland’s Forest Strategy – Implementation Plan – Draft for public consultation
(Írország erdészeti stratégiája – Végrehajtási terv – Tervezet nyilvános konzultációra)
közzétéve: 2022. október 19.

szerk/ford: Tóth János, forrás: RTE 11-03, GETFEA 11-04

Előző cikk

Elemzés Írország erdőgazdálkodásáról

Következő cikk

A vénic-szil az Év fafaja 2023-ban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések