FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Engedéllyel lehet fát gyűjteni

Fotós: Havran Zoltán

Saját szükségletre engedéllyel lehet tűzifát gyűjteni a magyarországi erdőkben is. Magánerdő esetén az erdő tulajdonosa, állami erdő esetén az illetékes erdészet adhat ki gyűjtési engedélyt azokra a területekre, ahonnan már levonultak a fakitermelők.

A tűzifaegységárak területrészenként eltérnek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos. A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összeszedett fát az erdészetek munkatársai lemérik, ez alapján állítják ki a számlát. Az így összeszedett fát csak a terület erdőgazdálkodójának felügyeletével lehet elszállítani.

Az erdészetek szolgálják ki a lakosságot hatósági áras tűzifával. A kemény lombos tűzifa ára 30 ezer forint erdei köbméterenként, a lágy lombos, illetve a fenyőtűzifa ára pedig 19 ezer forint. A gyűjtött tüzelő ára ennek a töredéke, a minőségtől függően, mert véghasználat után gyűjtött fáról vagy növedékfokozó gyérítésben gyűjtött tüzelőről van szó. A szempontok között szerepel, hogy kemény vagy lágy lombos, esetleg ágtuskó.

forrás: SONLINE 11-04

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ne fűtsön frissen vágott fával

Következő cikk

Egyre több svédországi fatolvaj



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések