FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Lengyelország – egyszerűbb az erdei tűzifagyűjtés

Lengyelországban megkönnyítik a magánembereknek, hogy az erdőben fát gyűjtsenek, amit tüzelésre használhatnak, miután az országban még mindig nagyon sok otthonban szolgáltatja a meleget szén és fa elégetése.

A lengyel kormány és az állami erdőgazdálkodási hivatal lépéseket tett annak érdekében, hogy a magánemberek könnyebben gyűjthessenek tüzelés céljára fát az erdőkben. Ezzel akarják enyhíteni a szén és a tűzifa árának növekedése okozta gondokat – írja a Notes from Poland. Erre mindig lehetőség volt, az erdő tulajdonosának engedélyével – emlékeztetett Edward Siarka klíma- és energiaügyi miniszterhelyettes -, ám az idei évben felfordulást okozott az Ukrajna ellen indított háború. 

A régi szabályozás szerint az erdőkben keletkező fahulladék, ami jórészt az fagazdálkodás mellékterméke, egyaránt hozzáférhető volt a magánszemélyeknek, a vállatoknak és más típusú szervezeteknek. Az új rend szerint a magánszemélyek prioritást élveznek, továbbá az állami erdőgazdaságok növelik a rendelkezésre álló fa mennyiségét.

A “rőzsegyűjtéshez” továbbra is engedélyt kell kérni, ám ehhez elegendő telefonálni, és természetesen csak azt a fahulladékot lehet elvinni, ami már a földön fekszik, favágásra magánszemélynek nincs engedélye. A kormány egyébként már május közepén jelezte, hogy növelni akarja a rendelkezésre álló fa mennyiségét, mivel Lengyelországban még mindig sokan kályhával fűtenek, miközben betiltották az orosz szén importját, Hazai forrásból nem sikerült a hiány pótolni, ami az égbe lökte az eltüzelni való árát.

forrás: napi.hu

Előző cikk

Erdészeti szakmunkások vizsgája a Bedőben

Következő cikk

Az utolsó európai őserdő a politika viharaibanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések