FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ingyenes tűzifagyűjtési engedélyek Lettországban

Sorban állnak a lett lakosok, hogy állami engedélyt szerezzenek a tűzifa gyűjtésére, miközben Riga az orosz energiaforrások betiltása után energiaválsággal szembesült.

A jelenségről hétfőn számolt be az AS Latvijas valsts meži (Lett Állami Erdészeti Szolgálat), amely kiadja az engedélyeket, ami lehetővé teszi a polgárok számára, hogy a fakitermelésekből megmaradt rőzsét gyűjtsenek.

Az erdészet szerint csak az elmúlt hónapban ötszörösére nőtt az érdeklődés ezek iránt az engedélyek iránt, amelyek egyébként teljesen ingyenesek.

A hatóság képviselője, Edmunds Linde azonban arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben a lakosság által potenciálisan felhasználható fakitermelési maradékok mennyisége is csökkenhet.

“Tekintettel az energiatermelésre szánt fa piaci feltételeire, az erdő egyes részein csökkenni fog a kivágott fa mennyisége” – mondta Linde a Lett Rádió Hírszolgálatának, hozzátéve, hogy “érdekeltek vagyunk az energetikai erdőgazdálkodás iránti növekvő kereslet kielégítésében”.

A lett energetikai vállalat, a Latvijas Gaze korábban arra figyelmeztetett, hogy a lett háztartások gázdíjai várhatóan közel 90%-kal fognak emelkedni, miután bejelentette, hogy a fogyasztástól függően 65,6% és 89,9% között tervezi emelni a földgáz árát.

A vállalat szerint a legfeljebb 250 köbméter éves fogyasztású háztartások gázszámlái 65,6%-kal, köbméterenként 1.10209 euróról köbméterenként 1.8252 euróra fognak emelkedni.

Eközben a legfeljebb 500 köbmétert felhasználó fogyasztók 74,7%-os, míg az 500 köbmétert meghaladó fogyasztók 89,9%-os áremelkedést tapasztalhatnak.

Sok lett lakosnak most lehetősége van arra, hogy megpróbáljon átállni a fatüzelésre, és előre megvásárolja a kályhákhoz szükséges tüzelőanyagot, ami máris átmeneti hiányt eredményezett a lett piacon.

Lett Állami Erdészeti Hivatal online számlálója az idei faültetésekről (2022-06-15 16:00-i állapot)

forrás: OroszHírek

FATÁJ kiegészítés:
2021-ben a JSC “Latvijas valsts meži” 6,83 millió köbméter fát értékesített, ebből 6,64 millió köbméter hengeresfa választékot, valamint 591,8 ezer megawattórányi faaprítékot. 2021-ben 17,8 ezer hektárt erdősítettek, ebből 12,2 ezer hektárt újratelepítettek. Természetes felújításra 5500 hektáron került sor, 31 700 hektárt pedig fiatal erdőként kezeltek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Örökerdő üzemmód bevezetése

Következő cikk

ÉMI Nemzeti MintaházparkStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések