FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ingyenes tűzifagyűjtési engedélyek Lettországban

Sorban állnak a lett lakosok, hogy állami engedélyt szerezzenek a tűzifa gyűjtésére, miközben Riga az orosz energiaforrások betiltása után energiaválsággal szembesült.

A jelenségről hétfőn számolt be az AS Latvijas valsts meži (Lett Állami Erdészeti Szolgálat), amely kiadja az engedélyeket, ami lehetővé teszi a polgárok számára, hogy a fakitermelésekből megmaradt rőzsét gyűjtsenek.

Az erdészet szerint csak az elmúlt hónapban ötszörösére nőtt az érdeklődés ezek iránt az engedélyek iránt, amelyek egyébként teljesen ingyenesek.

A hatóság képviselője, Edmunds Linde azonban arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben a lakosság által potenciálisan felhasználható fakitermelési maradékok mennyisége is csökkenhet.

“Tekintettel az energiatermelésre szánt fa piaci feltételeire, az erdő egyes részein csökkenni fog a kivágott fa mennyisége” – mondta Linde a Lett Rádió Hírszolgálatának, hozzátéve, hogy “érdekeltek vagyunk az energetikai erdőgazdálkodás iránti növekvő kereslet kielégítésében”.

A lett energetikai vállalat, a Latvijas Gaze korábban arra figyelmeztetett, hogy a lett háztartások gázdíjai várhatóan közel 90%-kal fognak emelkedni, miután bejelentette, hogy a fogyasztástól függően 65,6% és 89,9% között tervezi emelni a földgáz árát.

A vállalat szerint a legfeljebb 250 köbméter éves fogyasztású háztartások gázszámlái 65,6%-kal, köbméterenként 1.10209 euróról köbméterenként 1.8252 euróra fognak emelkedni.

Eközben a legfeljebb 500 köbmétert felhasználó fogyasztók 74,7%-os, míg az 500 köbmétert meghaladó fogyasztók 89,9%-os áremelkedést tapasztalhatnak.

Sok lett lakosnak most lehetősége van arra, hogy megpróbáljon átállni a fatüzelésre, és előre megvásárolja a kályhákhoz szükséges tüzelőanyagot, ami máris átmeneti hiányt eredményezett a lett piacon.

Lett Állami Erdészeti Hivatal online számlálója az idei faültetésekről (2022-06-15 16:00-i állapot)

forrás: OroszHírek

FATÁJ kiegészítés:
2021-ben a JSC “Latvijas valsts meži” 6,83 millió köbméter fát értékesített, ebből 6,64 millió köbméter hengeresfa választékot, valamint 591,8 ezer megawattórányi faaprítékot. 2021-ben 17,8 ezer hektárt erdősítettek, ebből 12,2 ezer hektárt újratelepítettek. Természetes felújításra 5500 hektáron került sor, 31 700 hektárt pedig fiatal erdőként kezeltek.

Előző cikk

Örökerdő üzemmód bevezetése

Következő cikk

ÉMI Nemzeti MintaházparkStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Csalók lepték el a tűzifapiacot

Az energiaválság fennállása óta érezhetően megemelkedett a hiszékeny vásárlók átverésével próbálkozó csalók aránya. A hatóság szerint a trükkös…
Total
0
Share