FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Globális fapiaci áttekintés

Az ITTO (Nemzetközi Trópusi Fakereskedelmi Szervezet) kéthavonta megjelenő piaci jelentéséből foglaltuk össze a trópusi faanyagok főbb nemzetközi piacainak aktuális tendenciáit.

Európa

Az európai lombosfa fűrészáru-kereskedelem 2021-ben és 2022 első felében példátlan kereslet és jó árrések időszakát élte át. A lombosfa környezetvédelmi előnyeinek növekvő elismerése, különösen a szén-dioxid-kibocsátás nélküli kötelezettségvállalások egyre nagyobb hangsúlya miatt, szintén erős hosszú távú kilátásokat jelent a régióban a lombosfa termékek számára. A rövid távú piaci kilátásokat azonban a meredeken emelkedő infláció és a csökkenő üzleti és fogyasztói bizalom miatt bizonytalanság árnyékolja be.

A jelentés részletesen kitér a Nemzetközi Lombosfa Konferenciára és annak következtetéseire is, amelyeket ezen a héten külön cikkben tárgyalunk.

Észak-Amerika

Az USA trópusi lombosfa fűrészáru-behozatala 15%-kal nőtt szeptemberben, és ezzel az augusztusi éves mélypontról ismét emelkedett. Mégis, a szeptemberi 20 622 köbméteres behozatal elmaradt a 2022-es év összes többi hónapjához képest.

A Sapelli behozatala 74%-kal nőtt szeptemberhez képest. A mahagóni behozatala szeptemberben 37%-kal nőtt, és az előző évhez képest is 37%-kal emelkedett. A balsafa behozatala szeptemberben 44%-kal csökkent, és több mint 50%-kal elmaradt a 2021-es évhez képest. A Kamerunból és Kongóból származó behozatal szeptemberben jelentősen emelkedett, míg a Brazíliából származó behozatal némileg javult (16%-kal) a gyenge augusztusi adatokhoz képest, de még mindig jóval az év nagy részében tapasztalt szintek alatt maradt.

Nyugat- és Közép-Afrika

A kínai megrendelések lassulása és a rossz időjárás együttesen azt eredményezte, hogy a GSEZ gazdasági szereplői csökkentették a termelést és a munkaerő létszámát. A termelés visszafogása alacsonyabb rönkbevitelt jelent, és ez hatással volt a független fakitermelők működésére, mivel ez alacsonyabb árakkal is jár.

A kínai piacra irányuló export lassulása nagyon érezhetővé vált, mivel egyes, kifejezetten Kínának szánt fafajok vásárlása teljesen leállt. Például a korábban nagy keresletnek örvendő beli, az okan, a padouk és még az okoume is kikerült a kínálatból. Az egyetlen faj, amelyet Kína jelenleg vásárol, az ovangkol (Kamerunban és Elefántcsontparton amazakoue). A termelők remélik, hogy a februári újévi ünnepségek után a kínai kereslet megélénkül. Lehet némi remény, mivel a kínai kormány nemrégiben lépéseket tett az ingatlanszektor támogatására.

Más piacokon a kereslet a jelentések szerint stabil, és a közel-keleti piacokon az iroko árai javultak. A tali iránti kereslet azonban csökkent, és ennek oka állítólag a szokásosnál nagyobb vietnami készlet a kínai piac okoume iránti gyenge kereslete ellenére továbbra is érkeznek megrendelések a Fülöp-szigeteki vásárlóktól, ahol a dabema iránt is érdeklődnek.

A kameruni termelők továbbra is küzdenek a rossz időjárással, és azt tapasztalták, hogy bár az okoume iránti kereslet csökkent, a piros fajok és az ayous iránt van érdeklődés, és a rendelésállomány 2-3 hónapra elegendő. A doualai kikötőben a rönkkészletek a szokásosnál nagyobbak, mivel a kínai kereslet csökkent. A romlás elkerülése érdekében néhány rönköt kedvezményes áron kínálnak a helyi malmoknak. A Kribi kikötőjének működését valószínűleg befolyásolja majd, hogy megkezdődnek a bekötőutak fejlesztésének munkálatai. Az új út, amelyet az Afrikai Fejlesztési Bank finanszírozásával építenek, javulást hoz majd, ha elkészül. Az okoume és más fafajok iránti gyenge kereslet a kínai piac számára hatással van a kongói termelőkre. Jelentések szerint a legnagyobb malajziai termelő, a Mai Fay Thai csökkentette a furnértermelését és az erdőgazdálkodási tevékenységét.

A nemzetközi trópusi-fa piacokról szóló részletes híreket az ITTO november közepén kiadott piaci jelentése tartalmazza.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ATIBT 11-18

Előző cikk

Innovatív faépítés Finnországban

Következő cikk

Az új európai Bauhaus az erdőbe megy




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version