FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Román erdőtelepítések extra támogatása

Két évtizeden át 456 eurós értékű, éves támogatásban részesülnek azok a személyek, akik az erdőalapon kívül saját területre ültetnek erdőt – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdán, a kormány által elfogadott javaslatot.

A bukaresti kormány szerdai ülésén – Romániában először – megteremtette a törvényes lehetőséget arra, hogy bárki, természetes és jogi személyek egyaránt az erdőalapon kívül fát ültethessenek, és ezért éves juttatást kapjanak. Ha egy természetes személynek például van egy hektárnyi területe és azt erdősíti, évente 456 eurós járulékot kap húsz évig utána, mert hozzájárul a levegőben levő szén-dioxid lekötéséhez.

„Így jövő év végéig 25 000 hektárnyi területet erdősítünk, majd 2026 végéig még 31 700 hektárnyi fát ültetünk. Ez azt jelenti, hogy összesen az elkövetkező 4 évben közel 60 ezer hektárral nő Románia erdős felülete. Az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervben 730 millió eurót különítettünk el erre a célra” – tájékoztatott Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna

A szaktárcavezető rámutatott, hogy a javaslatot a környezetvédelmi tárca javaslatára fogadták el, amelyre főként azért volt szükség, mert az ország erdősítési programjai a korábbi években nem működtek sikeresen: 2020-ban például kevesebb mint 200 hektár új erdős területet hoztak létre.

Az országos helyreállítási és rezilienciaépítési terv alapján 2026 végére 56 700 hektár területen kell erdősítést végezni, amelyből 25 ezer hektár erdősítésnek már 2023 végére meg kell valósulnia. „Meg kell fordítanunk ez elmúlt évek negatív tendenciáját. Az új erdőkre nagy szükség van, hiszen ez az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére. Az erdőknek nagy szerep jut abban, hogy csökkentsék a légkör szén-dioxid mennyiségét. Ezért is szántunk külön alapot az országos helyreállítási tervben az erdősítési fejezetnek” – hangsúlyozta Tánczos Barna szerdai nyilatkozatában.

Az erdősítési program keretében elérhető finanszírozást mezőgazdasági- és gyepterületek beültetésére, gondozására, a degradálódott területek beültetésére és az ültetvények gondozására, az erdészeti alapban lévő – tűzesetek, széltörések vagy bogártámadások után tönkrement – területek újraerdősítésére, valamint védelmi sávok létrehozására és gondozására is lehet igényelni. „Erdősítésre jogi és magánszemélyek, valamint közigazgatási egységek is pályázhatnak. A munkálatok finanszírozása mellett a pályázók 20 évig hektáronként évi 456 eurós támogatást is kapnak. Ezzel kompenzáljuk az új erdős terület által megkötött szén-dioxid mennyiséget. Az összeget a Környezetvédelmi Alapból fogjuk biztosítani” – részletezte a sürgősségi kormányrendelet előírásait Tánczos Barna.

forrás: KronikaOnline

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az akác és méze

Következő cikk

Faipari és bútoripari B2B találkozóStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések