FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magyar innováció a városi fákért

Szingapúr környezetvédelmi és fenntarthatósági miniszterétől vett át rangos környezetvédelmi elismerést a magyar hátterű Greehill vezetése a városi növényzet digitális eszközökkel történő tervezésében használt úttörő megoldásaiért.

A magyar gyökerű, az intelligens városi megoldások globális piacán meghatározónak számító techcég évek óta jelen van a városi erdészet (urban forestry) terén a világ legfejlettebb régiójának számító városállamban, a közelmúltban pedig a Népligetben is megkezdte a fák egészségének felmérését.

Mintha egy Mars-járó szállt volna a földre: a növényeket pásztázó, szokatlan külsejű járműre figyelhettek fel a közelmúltban a Népligetben járók. A marsi párhuzam nem csak a külsőségekre igaz – a Mattro Rover hasonló digitális szemmel van felszerelve, mint amilyen a vörös bolygón járt önjáró szondán is megtalálható.

A greehill Mattro Rovere természetesen nem életjelek után kutat (mint a Mars-járó lézerspektrométere) Budapest legnagyobb közparkjában: a Terrestrial Laser Scanning (TLS) a fák állományát és egészségi állapotát méri fel a csúcstechnológia segítségével, minimális emberi közreműködéssel.

Bármennyire futurisztikusnak tűnik, az eljárást a világ egyre több nagyvárosában használja a magyar hátterű greehill, amelynek vezetői a napokben vehettek át egy rangos környezetvédelmi díjat (EuroCham Sustainability Awards 2022 – Start- Up Rising Star Award) Grace Fu-tól, Szingapúr környezetvédelmi és fenntarthatósági miniszterétől.

Balról jobbra Federico Donato, Grace Fu, Goertz Gábor és Fekete Gyula a szingapúri díjátadón Forrás: greehill

Szingapúr egyebek mellett arról nevezetes, hogy olyan várostervezési módszereket használ, amelyek a legmagasabb szintű összhangot biztosítják a természettel. A magyarországi gyökerű, a nemzetközi terjeszkedés ellenére a kutatás-fejlesztést továbbra is Magyarországon végző greehill története erős szálakkal kapcsolódik a városállamhoz: a gyorsan fejlődő technológiai vállalkozást a Szingapúri Nemzeti Parki Igazgatóság K+F-projektjeként alapította meg Goertz Gábor és Fekete Gyula.

Bár a vállalat azóta Új-Zélandtól Franciaországig, az Egyesült Államoktól Németországig és Magyarországig a világ számos országában megjelent a növényzet egészségi állapotát fejlett eszközökkel (robotokkal drónokkal, mesterséges intelligenciával, adatelemzéssel) vizsgáló különösen hatékony, fenntartáshoz és a tervezéshez és nélkülözhetetlen információkat biztosító megoldásaival, a szingapúri kapcsolat változatlanul erős maradt, aminek eredményeit a mostani díj is igazolja.

A greehill küldetése, hogy az eszközei révén a városok a fák segítségével képessé váljanak a klímaváltozással szembeni ellenállóképesség és az emberi életminőség javítására.

A techcég megoldásai világszerte proaktív karbantartással csökkentik a városi fákat érintő külső – rovarkártevők, betegségek, szennyezések vagy fizikai hatások általi – kockázatokat, és növelik a fák által nyújtott ökológiai szolgáltatások értékét. A nagy pontosságú adatgyűjtés révén számszerűsítik és tudatosítják a növényzet által a városi területek számára nyújtott szolgáltatásokat és előnyöket; időben jelzik, ha beavatkozásra van szükség a fák védelmében, és hozzájárulnak, hogy a városok kevésbé legyenek kitéve a klímaválságnak.

Minőségi kamerákban nem szenved hiányt a robotForrás: greehill

A vállalat egyik zászlóshajó-projektje a szingapúri városi fagazdálkodás digitalizálása volt, jelentősen javítva a városállamban a városi erdészet hatékonyságot, és átfogó információkat biztosítva a stratégiai tervezéshez.

“Minél többet tudunk a fákról, annál világosabb, hogy a szolgáltatásaik nélkül lehetetlen megfelelni azoknak a fenntarthatósági kihívásoknak, amelyeket a népességnövekedés, a klímaváltozás, illetve a jobb életminőség iránti igény támaszt a jelen és a jövő városaival szemben. Ugyanakkor az is egyre egyértelműbb, hogy a városi növényzet csak akkor tudja ezeket a feladatokat ellátni, ha naprakész adatokkal rendelkezünk a fák egészségéről, az esetleges károsító hatásokról, és ha megfelelő minőségű és mennyiségű adatállományra támaszkodva tudjuk elvégezni a városi erdészettel kapcsolatos tervezési teendőket.

Mobilappon át követhető a haladása Forrás: greehill

A városban élő embereknek szükségük van a fákra, a fáknak pedig arra a gondoskodásra, amelyet hatékonyan, minimális élőmunka ráfordítással kizárólag a fejlett digitális technológiák révén lehet biztosítani. A Szingapúrban kapott díj azért különösen értékes számunkra, mert demonstrálja, hogy megoldásaink ott is kitűnnek a versenyben, ahol talán az egész világon a legtöbb figyelmet fordítják a városi növények jólétére” – nyilatkozta Goertz Gábor.

forrás: origo 12-07

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fakitermelési rekord Ukrajnában

Következő cikk

Román erdész áramlopási ügye



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések