FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Horizont Európa = 13,5 Mrd euró

A Bizottság a mai napon elfogadta a Horizont Európa 2023–2024. évi fő munkaprogramját, amely mintegy 13,5 milliárd euróval támogatja az európai kutatókat és innovátorokat abban, hogy áttörést jelentő megoldásokat találjanak a környezeti, energetikai, digitális és geopolitikai kihívásokra.

Ez a finanszírozás a tágabb értelemben vett 95,5 milliárd eurós uniós kutatási és innovációs keretprogram, a Horizont Európa részeként hozzá fog járulni az EU éghajlat-politikai céljainak eléréséhez, az energetikai reziliencia növeléséhez és az alapvető digitális technológiák fejlesztéséhez. Emellett célzott intézkedésekkel támogatja Ukrajnát, fokozza a gazdasági rezilienciát és hozzájárul a Covid19-világjárványt követő fenntartható helyreállításhoz. Hozzá fog járulni egy erősebb európai kutatási és innovációs ökoszisztéma megteremtéséhez, többek között a kutatók és innovátorok szélesebb körű európai részvétele, a nagyobb mobilitás és a világszínvonalú kutatási infrastruktúrák finanszírozása révén. 

Az éghajlat-politikai fellépés és a digitális transzformáció megvalósítása

5,67 milliárd eurót (a munkaprogram költségvetésének több mint 42%-át) a legfontosabb éghajlat-politikai célkitűzések elérésére, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló innovatív megoldások keresésére és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra különítenek el. 1,67 milliárd eurós hozzájárulásban részesül a biológiai sokféleség támogatása. 

Több mint 4,5 milliárd eurós támogatásban részesül az EU digitális transzformációja, ezen belül többek között az alapvető digitális technológiák fejlesztése és a polgárok életébe való integrációjuk ösztönzése.

Széles körű támogatást kap az új európai Bauhaus is, amelynek célja, hogy bemutassa a zöld átállás előnyeit az emberek mindennapi életében és élettereiben.

A biztonságos és reziliens Európa támogatása 

A REPowerEU tervvel összhangban közel 970 millió eurót fordítanak majd a tiszta energiára való átállás felgyorsítására, valamint Európa megbízhatatlan beszállítóktól és az ingadozó fosszilis tüzelőanyagoktól való energiafüggetlenségének fokozására. 

2023-ban a munkaprogram több mint 1 milliárd euró összegű finanszírozást irányít a Next Generation EU-ból a Covid19-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi károkból való európai helyreállításra. Emellett 336 millió euróval támogatja a kutatást és az innovációt a világjárványokra való felkészültség javítása és az egészségügyi szükséghelyzetekre való reagálás érdekében. Ez összhangban van az Európai Unió Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságának (HERA) célkitűzéseivel. 

A munkaprogram támogatni fogja továbbá a fizikai és kiberfenyegetésekkel szembeni kritikus infrastruktúrákat az EU rezilienciájának megerősítése érdekében.

Célzott támogatás Ukrajnának 

Ukrajna a 2022-ben már elindított 70 millió euró összegű célzott intézkedéseken felül célzott támogatásban részesül. Az új intézkedések közé tartozik az ukrajnai kutatók európai kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférésének megerősítése, az egészségügy területén dolgozó ukrán tudósok folyamatos támogatása, valamint több ukrán város klímasemleges újjáépítésének támogatása a klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós küldetés keretében.

A globális kihívások globális megoldásokat igényelnek

A Horizont Európa 2023–2024. évi munkaprogramja a megújuló energiákra, az élelmiszerrendszerekre, a globális egészségügyre, a környezeti megfigyelésre stb. irányuló nemzetközi kezdeményezéseket támogató és megerősítő intézkedésekre terjed ki. A kezdeményezés az Afrika kezdeményezésre épül, és bevezeti az új mediterrán kezdeményezést, amely az „Unió a Mediterrán Térségért” kezdeményezéssel kidolgozott új kutatási és innovációs menetrendre reagál.  

Ami a Kínával folytatott együttműködést illeti, a munkaprogram a globális kihívások kezelésére fog összpontosítani az élelmezésre, a mezőgazdaságra, a biotechnológiára, az éghajlatváltozásra és a biológiai sokféleségre irányuló két kiemelt kutatási kezdeményezés révén.

A nemzetközi együttműködésre való nyitottság egyensúlyban van azzal, hogy meg kell védeni az EU érdekeit a stratégiai területeken, különösen az EU nyitott stratégiai autonómiájának, technológiai vezető szerepének és versenyképességének előmozdítása érdekében.

Uniós küldetések

2023-ban több mint 600 millió euró kerül elkülönítésre az öt uniós küldetésre. Ez olyan kutatásokat és innovációkat fog támogatni, amelyek eredményeként várhatóan a helyi és regionális önkormányzatok felkészültebbek lesznek az éghajlattal kapcsolatos kockázatok kezelésére, és sor kerül a szabad vízáramlású folyók legalább 25 000 km hosszan történő helyreállítására, klímasemleges városokra vonatkozó megállapodások megkötésére 100 várossal, talajmegfigyelési programok bevezetésére vagy a minimálisan invazív rákdiagnosztikai beavatkozások optimalizálására. A Bizottság arra számít, hogy a küldetések más finanszírozási forrásokból is kapnak hozzájárulást annak érdekében, hogy 2023 végére olyan általános beruházási szintet érjenek el, amely meghaladja a Horizont Európa keretében végrehajtott beruházásokat.

Következő lépések

Az első pályázati felhívások 2022. december 7-én jelennek meg az EU finanszírozási és pályázati portálján. A potenciális pályázókat célzó Horizont Európa információs napokra 2022. december 6. és 2023. február 16. között kerül sor.

Háttér-információk

A Horizont Európa 2023–2024. évi munkaprogramja a Horizont Európa 2021 és 2024 közötti időszakra szóló stratégiai tervén alapul, amelyet 2021 márciusában fogadtak el. A programot az érdekelt felekkel, a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel közösen hozták létre. December 1-jén a Bizottság elindította az eddigi legnagyobb nyilvános konzultációt az EU 2014–2027 közötti Horizont kutatási és innovációs programjainak múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A konzultáció 12 hétig tart, és hozzájárul a Horizont 2020 végső értékeléséhez, a Horizont Európa időközi értékeléséhez és a 2025–2027-es Horizont Európa stratégiai terv előkészületeinek megalapozásához.

További információk

A Horizont Európa 2023–2024. évi munkaprogramja

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos videója

Horizont Európa tájékoztatók

Horizont Európa

A Horizont Európa stratégiai terve

Finanszírozási és pályázati portál – finanszírozási lehetőségek

forrás: EUBizottságPressCorner 12-06

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Emlékfát állítottak Mátrafüreden

Következő cikk

Új Európai Bauhaus - díjpályázat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…