FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU Tanácsi és Parlamenti igen a DEFOR rendeletre

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását – közölte az Európai Bizottság kedden.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament ideiglenes megállapodást kötött az erdőirtás világméretű visszaszorításáról

A Tanács és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott egy olyan Európai Bizottsági javaslatról, amelynek célja az Európai Unióba importált vagy onnan exportált termékekkel kapcsolatos erdőirtás és erdőpusztulás kockázatának minimalizálása. A megállapodás a két intézmény általi hivatalos elfogadásig ideiglenes jellegű.

Az EU olyan árucikkek - például marhahús, kakaó, szója és faanyag - nagy fogyasztója és kereskedője, amelyek jelentős szerepet játszanak az erdőirtásban. Az új szabályok célja annak biztosítása, hogy amikor a fogyasztók megvásárolják ezeket a termékeket, ne járuljanak hozzá az erdei ökoszisztémák további pusztulásához. A környezet védelme világszerte - beleértve az erdőket és az esőerdőket is - minden ország közös célja, és az EU készen áll arra, hogy felelősséget vállaljon.
    Marian Jurečka, cseh környezetvédelmi miniszter

A döntésre reagáló Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a jogszabály majdani alkalmazása hozzájárul a globális erdőirtás és erdőpusztulás, így a biodiverzitás csökkenésének megállításához.

Az új szabályok hatályba lépésével minden érintett vállalatnak szigorú átvilágítást kell majd végeznie, ha pálmaolajat, szarvasmarhát, szóját, kávét, kakaót, fát és gumit, valamint ezekből származó termékeket hoz forgalomba az EU piacán: a kereskedőknek bizonyítaniuk kell, hogy az árucikkeket erdőirtás-mentes földterületen termelték, a kibocsátó országban hatályos jogszabályoknak megfelelően. Az uniós tagállamoknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a szabályok be nem tartása hatékony és visszatartó erejű szankciókat – magas pénzbírságot – vonjon maga után.

Az erdőirtásról szóló uniós jogszabályról szóló mai politikai megállapodás fontos fordulópontot jelent az erdőirtás elleni globális küzdelemben. Miközben az Európai Unióban a zöld átmenetet valósítjuk meg, mi is biztosítani szeretnénk, hogy értékláncaink is fenntarthatóbbá váljanak. Az erdőirtás elleni küzdelem sürgető feladat e generáció számára, és nagyszerű örökséget hagyhatunk a következő generációnak.
    Frans Timmermans, az Európai Zöld Megállapodás ügyvezető alelnöke 

Az Európai Bizottság kockázatértékelési rendszert vezet be, a kockázati szintektől függnek majd a vállalatokra vonatkozó kötelezettségek. Ez segít majd abban is, hogy az EU a partnerországokkal közösen irányítsa az erdőirtás megállítására irányuló tevékenységét, különös tekintettel a helyi közösségek és az őslakosok védelmére – közölte a bizottság.

A biológiai sokféleség védelméről szóló montreali világkonferencia (COP15) előestéjén kötött megállapodással az EU határozott jelzést küld a világ többi része felé, hogy eltökélt szándéka a globális erdőirtás elleni küzdelem, amely nagymértékben hozzájárul az éghajlati válsághoz és természeti környezetünk pusztulásához. A siker érdekében hatékony és szoros együttműködést fogunk kialakítani mind a fogyasztó, mind a termelő országokkal, hogy a folyamat zökkenőmentes legyen.
    Virginijus Sinkevičius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos

Az Európai Parlamentnek és a tanácsnak még hivatalosan el kell fogadnia az új rendeletet. Amint az hatályba lép, a piaci szereplőknek 18 hónapjuk lesz az új szabályok végrehajtására. A kisvállalkozások számára az EU hosszabb alkalmazkodási időszakot biztosít.

Az erdőirtás és az erdőpusztulás korunk két fő környezeti kihívásának, a klímaváltozásnak és a biológiai sokféleség csökkenésének fő kiváltó okai közé tartoznak. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektárnyi – azaz az Európai Unió területét meghaladó méretű – erdőt irtottak ki világszerte. A nettó területveszteséget (a kivágott erdőterület és az újonnan telepített vagy regenerálódott erdők területe közti különbség) illetően a FAO becslése szerint a szóban forgó időszakban mintegy 178 millió hektár erdőterületet veszítettünk el világszerte – ez Franciaország területének háromszorosának felel meg.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) becslései szerint az emberi eredetű üvegházhatásúgáz-kibocsátás 23%-a (2007–2016) a mezőgazdaságból, az erdőgazdálkodásból és az egyéb jellegű földhasználatból származik. A kibocsátás mintegy 11%-a az erdőgazdálkodásból és az egyéb földhasználatból (főként az erdőirtásból) ered, míg a fennmaradó 12% a mezőgazdasági termelés – például az állatállomány és a trágyázás – jelentette közvetlen kibocsátásokra vezethető vissza.

forrás: MTI 12-06

Előző cikk

Magyarország 365 fotópályázat nyertesei

Következő cikk

31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések