FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Matuzsálem platán a Cseke-tó partján

A csaknem negyed évezredes Cseke-tavi platán is versenyben van az Év Fája versenyen. Ismét egy tatai platán van versenyben az Év Fája versenyen. Az Öreg-tavi óriás után most a Csekénél álló, pontosabban fekvő, már-már lebegő matuzsálem várja a voksokat.

Az Öreg-tavi példány egyébként nem csak hazai szinten mérette meg magát: miután 2014-ben az év fája lett, az európai mezőnyben a második legszebbnek választották.

A Cseke-tavi platán egyébként egyidős az Angolkerttel. Az Esterházy-család megrendelésére Bőhm Ferenc tervezte és építette a tájkertet 230-250 évvel ezelőtt. Nem véletlenül lett kedvelt jegyes- és esküvői, szerelmespáros fotós helyszín egyébként a fa: a föld- és vízszinttel párhuzamos nőtt ugyanis. Méretes törzse egészen benyúlik a tó fölé. Érdekesség, hogy a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon, olvasható a leírásában, amelyben viccesen megjegyzik, hogy egyesek szerint a világ leghiúbb fájával van dolgunk, aki egész évben saját tükörképét csodálja a víz tükrében. A fa egyébként 12 méter magas (avagy hosszú), a törzskerülete 120 centiméter. 

Hiú vagy örök túlélő? Mindenesetre több mint két évszázada dísze az Angolparkban - tatai platán Cseke-tó év fája
Hiú vagy örök túlélő? Mindenesetre több mint két évszázada dísze az Angolparkban 
Forrás: evfaja.hu

Ahogy az a park oldalán olvasható, az annak idején ide ültetett fák, növények egy részét külföldről hozatták, a többit pedig telepítés előtt csemetetelepeken nevelték és szállították ide. A kert építésének első szakasza Esterházy Ferenc gróf halálával zárult le. Az immár megyei értéktáras tatai tájkert a végső méreteit a 19. század első évtizedeire érte el.

A most benevezett platán közelében áll a törökmecset. A nyolcszögletű alaprajzú, gótizáló építmény jellegzetes eleme a kertnek, alaprajzával az építtető Esterházy Ferenc gróf szabadkőműves mivoltára is utalhat. Szabálytalan elrendezésével egy omladozó gótikus templom romjait jeleníti meg, a festői hatást erősíti a köveken csörgedező vízesés és az azon keresztül folyó kerti patak. 

Hiú vagy örök túlélő? Mindenesetre több mint két évszázada dísze az Angolparkban - tatai platán Cseke-tó év fája
Kedvelt fotós helyszín lett a platán az évek során
Forrás: evfaja.hu

Szintén itt van a közelben a Kazinczy-pad. Híres költőnk kétszer látogatott el ide, 1803-ban és 1831-ben. Ezeknek a látogatásoknak emlékét őrzi 1964 óta az ülőalkalmatosság. Szintén itt állnak a közelben a műromok, vagy egyszerűen műrom, amely a legkiemelkedőbb efféle építmény az ország területén.

A műromok érdekessége egyébként, hogy Charles Moreau tervei alapján olyan eredeti romokból készültek, mint a vértesszentkereszti román kori apátság oszlopai és a domborműves római sírkövek, olvasható a Tata környéke oldalon. A szerelmesek itt is gyakorta fotózkodnak. 

Visszatérve a különleges platánhoz: jelenleg (július 11-én) vezeti a versenyt, méghozzá egy miskolci feket nyárfa előtt. A voksolás október elsejéig tart, tehát érdemes gyűjteni a támogatókat, szavazókat Az összes döntős fa:

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

  • A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban
  • Perkátai Öreg Tölgy – az idős fák nagykövete
  • Nagy idők tanúja – Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában
  • Kincses Makkfa – Nagykőrös
  • Platán „híd” a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett
  • Gesztenyefa Angyalföldön – Budapest
  • Aggastyán (Micsky hársak) – Dánszentmiklós
  • Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében – Jobbágyi
  • A Bakáts tér Hőse – Budapest
  • Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-Pacsa határában
  • 250 éves fekete nyárfa – Miskolc
  • A gyógyító fa -Budapest,Népliget

A verseny célja – Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenyre egyébként bárki nevezhet fát, annak történetével egyetemben. A Cseke-tavi platánt a Miénk a Grund Városvédő Egyesület és a Csurgó-kút Egyesület nevezte, tudtuk meg utóbbi alelnökétől, Somogyi Balázstól. A szakmai zsűri a nevezések alapján választ ki 12-15 fát. Az, hogy melyik kapja az Év Fája elismerést, közönségszavazáson dől el. A szakmai zsűri mindezek mellett kiválasztja a Hős Fát is: ez az elismerés olyan faegyedeket illetve a jelölőiket illeti, amelyek élete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a körülötte élők aktívan cselekednek.

forrás: kemma.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ikea kínálatbővülést jelentett be

Következő cikk

Szeretne egy erdőt?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…