FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Matuzsálem platán a Cseke-tó partján

A csaknem negyed évezredes Cseke-tavi platán is versenyben van az Év Fája versenyen. Ismét egy tatai platán van versenyben az Év Fája versenyen. Az Öreg-tavi óriás után most a Csekénél álló, pontosabban fekvő, már-már lebegő matuzsálem várja a voksokat.

Az Öreg-tavi példány egyébként nem csak hazai szinten mérette meg magát: miután 2014-ben az év fája lett, az európai mezőnyben a második legszebbnek választották.

A Cseke-tavi platán egyébként egyidős az Angolkerttel. Az Esterházy-család megrendelésére Bőhm Ferenc tervezte és építette a tájkertet 230-250 évvel ezelőtt. Nem véletlenül lett kedvelt jegyes- és esküvői, szerelmespáros fotós helyszín egyébként a fa: a föld- és vízszinttel párhuzamos nőtt ugyanis. Méretes törzse egészen benyúlik a tó fölé. Érdekesség, hogy a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon, olvasható a leírásában, amelyben viccesen megjegyzik, hogy egyesek szerint a világ leghiúbb fájával van dolgunk, aki egész évben saját tükörképét csodálja a víz tükrében. A fa egyébként 12 méter magas (avagy hosszú), a törzskerülete 120 centiméter. 

Hiú vagy örök túlélő? Mindenesetre több mint két évszázada dísze az Angolparkban - tatai platán Cseke-tó év fája
Hiú vagy örök túlélő? Mindenesetre több mint két évszázada dísze az Angolparkban 
Forrás: evfaja.hu

Ahogy az a park oldalán olvasható, az annak idején ide ültetett fák, növények egy részét külföldről hozatták, a többit pedig telepítés előtt csemetetelepeken nevelték és szállították ide. A kert építésének első szakasza Esterházy Ferenc gróf halálával zárult le. Az immár megyei értéktáras tatai tájkert a végső méreteit a 19. század első évtizedeire érte el.

A most benevezett platán közelében áll a törökmecset. A nyolcszögletű alaprajzú, gótizáló építmény jellegzetes eleme a kertnek, alaprajzával az építtető Esterházy Ferenc gróf szabadkőműves mivoltára is utalhat. Szabálytalan elrendezésével egy omladozó gótikus templom romjait jeleníti meg, a festői hatást erősíti a köveken csörgedező vízesés és az azon keresztül folyó kerti patak. 

Hiú vagy örök túlélő? Mindenesetre több mint két évszázada dísze az Angolparkban - tatai platán Cseke-tó év fája
Kedvelt fotós helyszín lett a platán az évek során
Forrás: evfaja.hu

Szintén itt van a közelben a Kazinczy-pad. Híres költőnk kétszer látogatott el ide, 1803-ban és 1831-ben. Ezeknek a látogatásoknak emlékét őrzi 1964 óta az ülőalkalmatosság. Szintén itt állnak a közelben a műromok, vagy egyszerűen műrom, amely a legkiemelkedőbb efféle építmény az ország területén.

A műromok érdekessége egyébként, hogy Charles Moreau tervei alapján olyan eredeti romokból készültek, mint a vértesszentkereszti román kori apátság oszlopai és a domborműves római sírkövek, olvasható a Tata környéke oldalon. A szerelmesek itt is gyakorta fotózkodnak. 

Visszatérve a különleges platánhoz: jelenleg (július 11-én) vezeti a versenyt, méghozzá egy miskolci feket nyárfa előtt. A voksolás október elsejéig tart, tehát érdemes gyűjteni a támogatókat, szavazókat Az összes döntős fa:

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

 • A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban
 • Perkátai Öreg Tölgy – az idős fák nagykövete
 • Nagy idők tanúja – Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában
 • Kincses Makkfa – Nagykőrös
 • Platán „híd” a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett
 • Gesztenyefa Angyalföldön – Budapest
 • Aggastyán (Micsky hársak) – Dánszentmiklós
 • Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében – Jobbágyi
 • A Bakáts tér Hőse – Budapest
 • Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-Pacsa határában
 • 250 éves fekete nyárfa – Miskolc
 • A gyógyító fa -Budapest,Népliget

A verseny célja – Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenyre egyébként bárki nevezhet fát, annak történetével egyetemben. A Cseke-tavi platánt a Miénk a Grund Városvédő Egyesület és a Csurgó-kút Egyesület nevezte, tudtuk meg utóbbi alelnökétől, Somogyi Balázstól. A szakmai zsűri a nevezések alapján választ ki 12-15 fát. Az, hogy melyik kapja az Év Fája elismerést, közönségszavazáson dől el. A szakmai zsűri mindezek mellett kiválasztja a Hős Fát is: ez az elismerés olyan faegyedeket illetve a jelölőiket illeti, amelyek élete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a körülötte élők aktívan cselekednek.

forrás: kemma.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ikea kínálatbővülést jelentett be

Következő cikk

Szeretne egy erdőt?Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések