FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Agromashexpo

Budapesten véget ért a 41. AGROmashEXPO, amelyet idén ismét az AgrárgépShow-val közösen rendeztek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A legnagyobb, hazai agrár tematikájú kiállításon 12 ország 300 kiállítója 7 pavilonban mutatta be újdonságait.

Minden eddiginél nagyobb és látványosabb kiállításon találkoztak a hazai és nemzetközi agrárium legfontosabb szereplői: gyártók és felhasználók, agrárgazdasági szakemberek, jogalkotók és szakmai érdeklődők a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok kiállítói mutatkoztak be a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fórumán, amely az elmúlt évek nehézségei után ismét a régi méreteivel jelentkezett: a látogatók 7 pavilonban, összesen 36 ezer négyzetméteren találkozhattak a 300 kiállítóval. A kiállítás négy napja alatt csaknem 44 ezren látogattak ki az AGROmashEXPO-ra.

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow négy napján két színpadon számos színvonalas szakmai programon vehettek részt az érdeklődők. A robotika legizgalmasabb fejlesztéseit mutatta be a PREGA AgRobot Show, amely idén si óriási sikert aratott. Sokan vettek részt a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) által rendezett Szántóföldi Szakmai Napon, valamint a Portfolio kerekasztal beszélgetésein.

A részvevő kiállítók szinte kivétel nélkül a korábbi éveknél nagyobb érdeklődésről számoltak be, és számos üzletkötés is történt. A nehézségek ellenére pozitív hangulat uralkodott a kiállításon.

Digitális forradalom, alkalmazkodó, fejlődő magyar agrárium

A kiállítás megnyitóján minden megszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek kihívásaival mindig megbirkózott, és erősebben került ki a nehézségekből. Néhány éve a pandémia, most a közelben dúló háború hatásai és általában a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás jelentik most a legnagyobb gondot az agráriumnak – hangsúlyozta Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. „Nincs, és nem lehet kétségünk afelől, hogy ezeket is meg fogja oldani az agrárium, a technológiai haladásnak, az innovációnak és az immáron évtizede tartó digitális forradalomnak hála. (…) Az elmúlt években digitális forradalom zajlott le a mezőgazdaságban. A precíziós mezőgazdaság, a big data és az IoT technológia alkalmazása gyorsan átalakítja a gazdálkodásunkat, és segít abban, hogy kevesebb erőforrással több élelmiszert termelhessünk. Az idei AgromashExpo ennek a digitális forradalomnak az élvonalát képviseli, és az ezt életre hívó gyártók, mérnökök és kutatók kemény munkáját bizonyítja” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos szövetségének (MEGFOSZ) elnöke, Harsányi Zsolt arról beszélt, hogy az agrárgépgyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gazdák precíz, pontos, nagy teljesítményű gépekhez jussanak, és a rövidebb vetési és betakarítási időszak ellenére is profitábilisan művelhessék földjeiket. „Az új technika hihetetlen távlatokat nyit, azonban önmagában mit sem ér, ezért mindennél fontosabb a precíz gépekhez értő mezőgazdasági gépészek képzése” – mondta a szövetség elnöke.

Dr Nagy István agrárminiszter, a kiállítás fővédnöke megnyitójában azt emelte ki, hogy a nehézségek – a koronavírusjárvány, a folyamatos munkaerő-hiány, az emelkedő input árak, a szárazság – ellenére a magyar mezőgazdaság minden mutatója jelentősen javult az elmúlt 12 évben. A termelékenység például 2,5-szeresére emelkedett, ami Írország után a második legnagyobb növekedés az EU-ban. „Enélkül a fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott évek nehézségei valószínűleg elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor szereplői számára” – jelentette ki a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy mindezek ellenére a magyar agrárexport az elmúlt években állandó növekedésben tudott maradni. Az agrárgazdálkodás ma már elképzelhetetlen a precíziós gépek nélkül. Hogy ehhez minél több gazdálkodó hozzájuthasson, az állam számos agrártámogatási programot indított, és indít a jövőben is – mondta dr Nagy István.

Tartálykocsi, traktorfejlesztés, vetőmag kezelés, permetező drón, talajoltó baktérium – Termékfejlesztési Díj

A megnyitón osztották ki az agrárium egyik legrangosabb elismerését, a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat, melynek legfőbb bírálati szempontjai között szerepel a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A díjazott gépeket és fejlesztéseket a kiállításon is megismerhették a látogatók.

Idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a megmérettetésre, de a már sokak által ismert gépszállítási problémák miatt sajnos az utolsó pillanatokban több jelentkező is visszalépett. Ennek ellenére a Nemzetközi Nagydíjért, gépesítés kategóriában nagy küzdelem alakult ki. Végül – a zsűri döntése értelmében – 3 pályázat nyert Nagydíjat, 5 Különdíjat kapott és 12-en Prémium oklevélben részesültek.

A díjazott termékekről részletesen itt olvashat, a nyertes pályamunkákról pedig innen tölthet le nagyméretű fotókat.

A KITE Zrt. kiállítási területe érdemelte ki az idén a legszebb standnak járó kitüntetést a nagy standok kategóriájában. A cég a fenntarthatóság jegyében építette fel csaknem 3000 négyzetméteres kiállítási terét, amelyen több mint húsz új és hat old timer gépet mutattak be.

Forrás: Hungexpo

Az Agromashexpo előzetes sajtóanyagában és most a vásár utániban is az erdőgazdálkodást és a kapcsolódó szakterületeket úgy tűnik nem említették meg.

Az Agromashexpo honlapján az online katalógusában a “4. Erdészet és erdészeti gépek”, a “4.1 Erdők telepítése, gondozása, fakitermelés gépei” valamint a “4.2 Fafeldolgozás gépei, berendezései” kategóriára keresve az alábbi 8 cég található:

ANDREAS STIHL Kereskedelmi Kft.

JG-Max Bt. Tevékenysége a katalógus szerint: POSCH tüzifagyártó és csomagológépek, MUS-MAX ,SCHLIESING erdészeti aprítógépek kardán és dieselmotoros kivitelben, MAXWALD erdészeti csörlők, rönkfogók és kötélpályák, INCOMAC faipari szárítókamrák, HERDER tuskómarók forgalmazása, szervízelése, alkatrészek forgalmazása.

FOP Kft. Tevékenysége a katalógus szerint: FOP VN talajmegmunkáló eszközök. Olasz Idrofoglia öntözőrendszerek, amelyek a legmagasabb minőségi követelményekneknek felelnek meg. Greenpower áramfejlesztők. Zanon kapcsolható eszközök, fűkaszák, szárzúzók, talajmarók, ágaprítók, elektromos metszőollók, szőlészeti gépek. APV mikroganulátom szórók.

HENNLICH Ipartechnika Kft.

SZAL-AGRO Kft. Tevékenysége a katalógus szerint: Minőségi lengyel mezőgazdasági és energetikai gépek nagykereskedeme, szervízszolgáltatás, alkatrész, és műtrágya értékesítés. A miskolci központ mellett rendelkezünk sárbogárdi, illetve kisszállási telephelyekkel is. 2018-tól a TYM traktorok kizárólagos importőrei vagyunk.

Megazet Kft.

Royal Traktor Zrt

Uniforest d.o.o. Tevékenysége a katalógus szerint: Erdészeti gépek forgalmazása. Csörlők, rönkfogók, erdészeti kanalak, daraboló- és hasítógépek árusítása. Gépeink megtekinthetők a www.uniforest.hu és a www.kiskorpadgepker.hu oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 163., 2023/04.

Következő cikk

Illegális favágások Kiskunhalason



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések