FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai építőipar kilátásai

Az európai építőiparban gyengébb növekedés várható a 2023-2025 közötti időszakban. Különösen a lakásépítés – Olaszországban és számos más európai országban – jelentős ellenszéllel néz szembe. Ez derül ki az EUROCONSTRUCT előrejelző hálózat számításaiból, amelynek az ifo Intézet is tagja. “Az ellenálló képesség a mélyépítésben lesz a legnagyobb” – mondja Ludwig Dorffmeister, az ifo szakértője.

Két kiváló év után az európai lakásépítés kilátásai sokkal borúsabbak lettek. Az építőipari tevékenység 2023-2024 között összességében csaknem 3 százalékkal csökken, majd 2025-ben ismét enyhén fellendül. A folyó évben az ukrajnai háború gazdasági következményei miatt 2 százalékkal csökken az új építkezések volumene. Ezzel szemben a meglévő épületeken végzett munkálatok 2023-as és 2024-es visszaesését nagyrészt a korábban rendkívül bőkezű felújítási állami támogatások csökkenése okozza Olaszországban. “A legtöbb európai országban azonban a közelmúltbeli energiaár-sokk valószínűleg több beruházást fog eredményezni a meglévő lakásokba” – mondja Dorffmeister.

“A mélyépítési volumenek egy sor jelentős kihívással néznek szembe” – teszi hozzá. Az energiaellátásba, a közlekedési hálózat bővítésébe és a tömegközlekedésbe történő szükséges beruházások 2023-ban 2,9 százalékos, 2024-ben 1,8 százalékos, 2025-ben pedig 2,2 százalékos mélyépítési növekedést indítanak el. A legnagyobb növekedés Olaszországban, Norvégiában, Szlovákiában és Lengyelországban várható. Egyedül Finnországban fog zsugorodni a piac.

Németországban egyre nagyobb a nyomás az újlakás-építésben. “Ennek fő okai közé tartozik a lakáshitelkamatok jelentős emelkedése, az építési költségek erőteljes emelkedése és az újlakás-építéshez nyújtott szövetségi támogatások csökkentése” – mondja Dorffmeister. Az ifo decemberi felmérésének eredményei azt mutatták, hogy a rendelésállományok, bár még mindig magas szinten vannak, már az ötödik egymást követő hónapban csökkentek. Az új megrendelések, amelyekre az iparágnak nagy szüksége lenne, elmaradtak. “Drasztikusan romlottak a magánfejlesztők és a lakásépítő cégek feltételei” – mondja Dorffmeister. Mindazonáltal az iparág hosszú átfutási ideje valószínűleg egyelőre mérsékli ennek a fejleménynek az építőipari tevékenységre gyakorolt hatását. Különösen a befejező kereskedelem lesz továbbra is elfoglalt az elkövetkező hónapokban a kapacitáshiány miatt.

forrás: IFO Institute

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Mesélnek a fák

Következő cikk

Település fásítás = óriási érdeklődés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések