FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria: Piaci radar fűrész- és falemezipar (2023. 1. negyedév)

Piaci radarunkban a fűrész- és a falemezipar értékeli értékesítési piacait és az általános piaci helyzetet 2023 első negyedévére.

Fűrészipar

DI Markus Schmölzer, az Osztrák Fűrészipari Szövetség elnöke

2022 utolsó negyedévében a hazai fűrészipar rendelésállománya továbbra is csökkenő szinten volt. Jelenleg még nem világos, hogy ez csak a szokásos szezonális csökkenés, vagy a gazdasági lassulás is szerepet játszik. Ennek megfelelően a fűrészipar a piaccal összhangban reagál, és 2023 téli hónapjaiban kissé csökkentett termeléssel számol.

A faépítési termékek iránti jó globális kereslet azonban továbbra is optimizmusra ad okot, a rendelésállomány 2023 elején valamivel lassabban fog megtelni.

A hazai nyersanyagellátás tavaly kiválóan alakult. Az elmúlt negyedévben azonban egyes régiókban váratlanul visszaesett a fakitermelés. Reméljük, hogy a hazai erdőben a termelés jó minőségi és mennyiségi szinten stabilizálódik. A faipari bizalom számos területen megerősödött. Ezért most fontos, hogy kihasználjuk a stabil piaci helyzetet. Az osztrák fűrészipar fogékony, és bizakodva kezdi az új üzleti évet.

Falemezipar

Dr. Erlfried Taurer, az osztrák falemezipar szóvivője

Az új év nehéz körülmények között kezdődik; különösen az energiatényező várhatóan még nagyobb hatással lesz a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt.

A rendelésállomány feszült, a lassulás érzékelhető, az erősen építőipari fókuszú üzemek alacsonyabb kapacitáskihasználtságot mutatnak, mint a túlnyomórészt bútoripari megrendelőkkel rendelkező üzemek. Ezek nagyjából visszaálltak a 2019-es szintre, és csak kissé maradnak el az előző évitől. Ezért az első hónapokban a nyersanyagok iránti érezhetően alacsonyabb keresletre lehet számítani.

A nyersanyagellátás nagyon jó. A téli szezonban a kisebb erdőkből jó ellátottság várható, és a stabil hengeresfa-árakat továbbra is ki kell használni az előhasználati intézkedésekre. A katasztrófa sújtotta régiókból nagy mennyiségű hengeresfa érkezik, ami egyre inkább a hengeresfa felhasználása felé tolódik el, a fűrészipari melléktermékek rovására.

A raktárak jelenleg nagyon tele vannak, mivel 2022 negyedik negyedévében viszonylag alacsony volt a kihasználtság. Az évfordulótól a szerződések keretében ismét teljes kapacitás áll rendelkezésre. A termelési feltételek jók.

A rugalmas panelipar magabiztosan néz szembe az új év kihívásaival, és az erdészeti iparral együtt kihasználja a kínálkozó lehetőségeket.

Forrás: holzindustrie.at

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ismét sikeres Nyílt Nap a Soproni Egyetemen

Következő cikk

IMM Köln 2024 - újra januárban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…