FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűrészáru-piaci előrejelzés 2023-ra

Németországban továbbra sincs jele a faárak nagyobb korrekciójának. Az erdőtulajdonosok egyesületei 2023 első negyedévében esetenként nem csak stabil fenyőárakról, hanem még magasabb lucfenyő rönk árakról, és különösen magas lombosfa és energiafa árakról számolnak be. De a fapiac sem kerülheti el a gazdasági és konjunkturális változásokat.

A faárak meglepően jól tartják magukat az építőipari válság és a gazdasági válság ellenére. A lombosfa, az energiafa / tűzifa ára is emelkedik. Legalábbis regionálisan. Mindazonáltal a 2023-as kilátások nem feltétlenül biztatóak, mivel a fapiac sem kerülheti el a gazdasági és ciklikus folyamatokat.

A közelmúltban a vezető választékú lucfenyő A/C, 2b+ fűrészáru árai átlagosan 90 és 100 euró között mozogtak köbméterenként. A szúkárral érintett fenyő árengedménye 25 és 30 euró között volt. A lucfenyő B minőségű hosszú rönk faanyagával főként 105 euró és 110 euró/m³ között kereskedtek.

És ott, az év eleji jó ármegállapodások ellenére a dolgok nem néznek ki különösebben jól. Az építőipari válság és a gazdasági kilátások egyaránt kevés teret engednek a stabil vagy akár magasabb faáraknak hosszabb távon. A piacot azonban támogatja az energiafa / tűzifa iránti továbbra is erős kereslet. Ez különösen a lombosfa árát fogja támogatni, sőt tovább növeli. Ugyanakkor az építőiparban használt fenyő fűrészáru valószínűleg árcsökkenést szenved el a gazdasági fejlődés (hiánya) miatt.

Ezt mutatja az építőipari faanyag világpiaci árának alakulása is, amely nemrégiben valósággal összeomlott, és időközben a COVID-19 előtti szintre esett vissza. Ez azt is jelenti, hogy az USA-ba vagy Kínába irányuló építőipari faanyagexport, amely (részben) felelős a magas árakért, már nem lehetséges, vagy csak jelentősen alacsonyabb árakon. Természetesen ez némi késéssel érkezik a viszonylag erősen exportorientált német fapiacra.

Megosztott piac – építési faanyag és energiafa

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a faárak erőteljesebb korrekciójára kerülne sor. Az utóbbi időben a fenyő fűrészáru ára átlagosan 90 és 100 euró között mozog köbméterenként a vezető választékú lucfenyő A/C, 2b+ esetében. A szúkáros fa árengedménye 25 és 30 euró között volt. A B lucfenyő hosszúfával főként 105 és 110 euró/m³ között kereskedtek.

A bükk rönk ára is meredeken emelkedett. Még a D minőséget is gyakran 80 euró/m3-ért adják, a C minőség az 5. vastagsági osztálytól (50 cm+) kezdve eléri a 100 eurót – folytatódik a jelentés. A bükk tűzifa ára például magasabb, mint a bükk ipari fáé.

Sok fűrészüzem a fűrészpor és a fapellet még mindig nagyon magas áraival is ellensúlyozni tudta a fűrészáru-választékokra nehezedő nyomást. A pelletárak azonban október vége óta szintén csökkentek, de december közepe óta ismét konszolidálódtak.

Sok erdőtulajdonost meglepett a lombosfa piacának alakulása. Az erdőtulajdonosok egyesületeinek jelentése szerint a tölgy ára a negyedik negyedév óta az egekbe szökött. A bükk rönk ára is jelentősen emelkedett. Még a D minőséget is gyakran 80 euró/méterért adják, az 5. vastagsági osztályból származó C minőségű fűrészrönk pedig eléri a 100 eurót – folytatják.

A bükk tűzifa ára például magasabb, mint a bükk ipari fáé. “A bükk ipari faanyag, amely általában a cellulózipar számára készül, már nem áll rendelkezésre. Csak a tűzifa piacra kerül” – mondta Christian Raupach, a Hesseni Erdőtulajdonosok Szövetségének ügyvezető igazgatója a Frankfurter Neue Pressének. A színes lombosfa iránti kereslet és az árak is nőttek az utóbbi időben. (Utóbbiakat nemeslombosoknak is nevezik.)

A tűzifa és a rostfa/cellulózfa magas ára

Az energiaválság következtében a tűzifa ára valószínűleg magas marad. A papírfa árai szintén nagyon magas szinten vannak, és többnyire 42,50 és 43,00 euró/űrm között mozognak, azonban szinte minden árat sokkal rövidebb időre állapítottak meg, mint a korábbi években. A papírfa ára tavaly óta 13,50 euróval emelkedett, mondta Paul Högenauer, az Erdőtulajdonosok Szövetségének (WBV) ügyvezető igazgatója a Merkurnak.

Az energiaválság következtében a tűzifa ára valószínűleg magas marad.

Ez az ár azonban már nem egy évre szól, mint általában, hanem csak január végéig. Ennek oka a papírgyártás bizonytalan helyzete. “A gázfogyasztás ott nagyon magas”. Ha hiány lenne, a papírgyártás valószínűleg az elsők között állna le. A fűrészipar is továbbra is jelentősen bizonytalan a rossz gazdasági kilátások miatt, különösen az építőiparban.

A fűrész- és faipari ágazatra vonatkozó előrejelzéseket jelenleg nehéz megalapozni a németországi és más országok bizonytalan gazdasági fejlődése miatt – közölte a Német Fűrész- és Faipari Szövetség. “A jelenlegi gazdasági helyzetre és a várható recesszióra tekintettel a politika feladata, hogy erősítő eszközöket és megbízható keretfeltételeket teremtsen” – mondta Julia Möbus ügyvezető igazgató.

szerk/ford: Tóth János, forrás: AgrarHeute

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újabb mélyponton a faárak

Következő cikk

Kína - faáruk vámcsökkentése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések