FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az ég kék, a fű zöld, az ablak az fa!

A FAMASZ Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége elsődlegesen azzal a céllal alakult, hogy a hazai gyártók termékeinek piaci szereplését, a fából készült ablakok ismertségét és elismertségét növelje. A közelmúltban készítettek egy videót a faablakok előnyeiről. Láttad már?

A klasszikus szakmai szervezet, szövetség kialakítástól eltérően nem a gyártók alapították az összefogást, hanem az őket kiszolgáló beszállítók.
Ha kitekintünk Európába, láthatjuk, hogy a magas minőségű házakba szinte kizárólag fa, vagy fa-alu szerkezetű ablakokat építenek be. Ez nem csupán szerkezeti, hanem minőségbeli és presztízskérdés is.

Ezért az összefogás elsődleges célja, hogy a fa és fa-alu szerkezetű ablakokat, pontosabban a hazai gyártóktól kikerülő termékeket közelebb vigyük a végfelhasználókhoz és az építészekhez. Célunk, hogy a szektor értékesítési volumenét növeljük és a lehető legtöbb embernek adjunk korrekt tájékoztatást a faablakok kapcsán felmerülő kérdésekre.

Piaci megítélésük javítása, a sikeresebb értékesítési és marketing munka nemcsak a gyártók, hanem a hazai építészet és végfelhasználók együttes érdeke is. Magyarán az elsődleges feladat az, hogy a hazai gyártású faablak a méltó helyére kerüljön a piacon.

A szövetség német mintára kialakított szervezete (Pro Holz Fenster) és működési metódusa egy nyitott, ugyanakkor a hazai szakmai szervezetek szerkezetétől eltérő megoldást kínál. Működésének, szakmai koncepciójának megfogalmazásban a tagok által delegált tanácsadói testület munkája a meghatározó.

Víziónk

A faablak, illetve a fa-alu ablakok gyártása jellemzően mikro, kis, és közepes vállalkozás szintjén van jelen Magyarországon. Az ablakgyártás sok szempontból speciális szakterület a faiparon belül. Míg korábban több tevékenység mellett egy termékkört jelentette az ablakgyártás a fa-és asztalosipari vállalkozás esetén, addig ma jellemzően kizárólag erre a szakterületre fókuszáló gyártók határozzák meg a piacot.

A letisztult termékpaletta hatékonyabb gyártást és magasabb minőséget tett lehetővé. A fából készült nyílászárók – elsősorban a magánerős családiház építések területén -, a magas minőség szimbólumaként vannak jelen a piacon, ugyanakkor piaci részesedésük elmarad az Európai átlagtól.

A gyártás sikeréhez alapos anyagismeretre, magas szintű technológiai háttérre, kiváló felületkezelési technológiára, nem utolsó sorban profi beépítésre van szükség.

Az elmúlt évtizedekben a gyártást kiszolgáló technológia óriási fejlődésen ment keresztül. Az indusztriális háttér gyakorlatilag az európai szinten van jelen Magyarországon. Ugyanez mondható el az alapanyagok, felületkezelő rendszerek, vasalatok és kiegészítő termékek kapcsán is.

Meggyőződésünk, hogy a hazai gyártói kapacitás és technológiai háttér európai mércével mérve is kiváló. A Magyarországon készült ablakok minősége a jelenleginél sokkal magasabb szintre predesztinálja a szektorban tevékenykedő vállalkozásokat, mint ahol most vannak.

Az ég kék.
A fű zöld.
Az ablak az fa!

forrás: FAMASZ/youtube

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hazai lakásépítések alakulása

Következő cikk

Német bútorkereskedelem 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések