FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ellenállás a fahasználat korlátozásával szemben

Fotó: DeSH

A Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH), a Német Faipari Kereskedelmi Szövetség (GD Holz) és a KVH Gyártók és Forgalmazók Szövetsége elnökségi tagjai – akárcsak egy évvel ezelőtt – Würzburgban találkoztak egy iparágközi információcsere keretében. A találkozó célja az volt, hogy véleményt cseréljenek az iparág számára fontos jövőbeli témákról, és közös álláspontokat alakítsanak ki.

“Az erdőhasználat korlátozására irányuló politikai tevékenységeket kritikusan kell értékelni az éghajlatvédelmi hatásuk és a szükséges erdőátalakítás szempontjából” – mondja Jörn Kimmich, a DeSH elnöke. “A fenntartható erdőgazdálkodás és a fahasználat összetartozik, és segít a társadalomnak megállítani az éghajlatváltozást” – folytatja Kimmich.

Ennek hátterében az EU brüsszeli bizottsága által tervezett rendeletek és tevékenységek sora áll, amelyek a fa felhasználásának csökkenését eredményezhetik az EU-ban – a különböző forgatókönyvek értékelésétől függően a rendelkezésre álló (hozzáférhető) faanyag 10-50 százalékos csökkenése várható az elkövetkező években. A szövetségek ezért elkötelezettek amellett, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a fa felhasználásának és a faépítés előnyeire, és tevékenységüket Brüsszelben az ottani európai szövetségekkel, a CEI Bois-val és az ETTF-fel szorosan együttműködve kívánják összehangolni.

Egy másik fontos téma, hogy a résztvevők stabil és kiegyensúlyozott piaci helyzetet szeretnének a beszerzési és értékesítési oldalon. “A teljes ellátási és értékláncban kell gondolkodnunk az erdőtulajdontól a végfelhasználóig” – mondja Philipp Zumsteg, a GD Holz elnöke. A vitacsoport résztvevői 2023-ra alaposan megnehezített piacot várnak, amelyet összességében stabilnak jellemeznek. A legfontosabb választékok elérhetősége olyan árszinten adott, amely az elmúlt hónapokban már jelentősen enyhült. Hosszú távon az építőipari és egyéb faanyagszortimentek iránti kereslet az egész EU-ban stabil marad, és tovább fog nőni. “A fa hatékony felhasználására van szükségünk a faépítésben” – mondta Dr. Tobias Wiegand, a tömörfa-építési szövetség ügyvezető igazgatója. A vitafórumot évente folytatni kell, éppen azért, hogy az ágazatot érintő, politikai szempontból jövőbe mutató témákat vitassanak meg, és követeléseket fogalmazzanak meg a politikusok felé. Ez magában foglalja azt is, hogy megfelelő kampányok révén tovább erősítsük a fa felhasználásáról kialakult pozitív képet.

szerk/ford: Tóth János, forrás: GD Holz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdő: védelem és használat

Következő cikk

Tűzifaprogram - erdeinket nem veszélyezteti




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version