FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nettó fakitermelés 2000-2021.

A kép forrása: Wikipédia

Magyarország nettó fakitermelése fafajonként, összesen, iparifa és tűzifa bontásban.

2023. februárjában is esetleg még érdekes lehet a hazai nettó fakitermelés alakulása a 2000-2021. adatok alapján. A 2022. évi adat majd 2023. nyár végén lesz elérhető. A FATÁJ-ban kihagytuk a 2020. évi adatok bemutatását, így most a 2020-2021. két évének adatai egészítik ki a korábbiakat.

2011-ben volt a csúcspont, 2020-2021. együtt több mint 1 millió m3-es bővülése után a majdnem 7 millió m3-rel. Ezt lassú csökkenés (2016-ig), majd némi emelkedés (2018-ig), zuhanás 2020-ban és 2021-re újra gyors növekedés követte.

A halmozott grafikonban is látható az egyes fafajok eltérő viselkedése, de ez a fafajokat külön-külön mutató grafikonban jobban látható. Fakitermelésünk legnagyobb tételei az akác, a nyár+fűz, a fenyő és a tölgy. Igaz a cser alig marad el a tölgytől, bár 2017-től nyílik ezen olló. Az akácnál és a nyárnál időnként drasztikus növekedés, vagy zuhanás figyelhető meg. E két fafajnál viszonylag magas a magántulajdoni hányad, s érdekes lenne még így nagyobb időre visszanyúlva is megtudni, mi lehetett a nagy zuhanások oka.

Az iparifa halmozott grafikon szerint a jelen évezred első évtizedében az alacsonyabb összes nettó fakitermelésben magasabb iparifa kitermelés volt elérhető, de ez gyorsan változott az iparifa termelés több mint 1 millió m3-es évtized alatti csökkenésével. Ugyanezen időszakban a 2000-től megjelent biomassza erőművek elérték idővel az évi 1 millió m3-nyi fafogyasztást. 2010-2011-től visszarendeződött az iparifa kitermelés, amit újabb csökkenések, növekedések követték, de drasztikus bővülés nem következett be. Ugyanakkor a keménylombosok együttes csoportja az egész időszak alatt lényegében folyamatosan csökkent a 1,5 millió m3 fölöttiről a 1 millió m3 körüli szintre. Iparifa kitermelésünk 2/3-át a a két nagy tétel a nyár+fűz és a fenyő teszi ki, a picurka egyéb lággyal együtt.

Az iparifán belül az egyes fafajokat ha nem halmozva, hanem egyenként mutatom, még jobban feltűnik a nyár+fűz és a fenyő többi fafajtól jelentősen nagyobb mennyisége.

A nettó tűzifa kitermelés 2000-2011. között mintegy 1,5 millió m3-rel nőtt. Ezt határozott csökkenés, majd ingadozás követte. A teljes mennyiség döntő többségét a keménylombos fafajok teszik ki.

A fő mennyiséget az akác, a cser és a tölgy adják. Ugyanakkor a tölgy szintjét elérve az egyéb keménylombosok csoportja folyamatosan nőtt a vizsgált időszakban.

A fentiek az OSAP 1257 Mintavételezésből országos szintre becsült adatok. E statisztikai és becslési munkát az NFK Erdészeti Főosztályának munkatársai végzik. A több évre vonatkozó adatok pedig a a kormányzati honlap agrárstatisztikával, abban erdőgazdálkodással foglalkozó helyéről tölthetőek le.

Írta és a grafikonokat készítette: Mőcsényi Miklós

2 megjegyzések

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Német fakereskedelmi prognózis

Következő cikk

Makkgyűjtögető kaliforniai harkály



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések