FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német fakereskedelmi prognózis

A GD Holz vállalati összehasonlítása 2022. egészére vonatkozóan 5,6 százalékos forgalomnövekedést mutat. A havi vállalati összehasonlításban résztvevők többsége azt jelezte, hogy az árnövekedést az árhatások révén érték el, és csak kisebb mértékben a több értékesítés révén; a 2023. évi várakozások mérsékeltek.

A legjelentősebb forgalomnövekedést a panelanyagok választékában regisztrálták tizenegy százalékkal, valamint a befejező termékek (kivéve a padlóburkolatokat) választékában 16 százalékkal. Más választékokban is növekedett a forgalom, például a padlóburkolatoknál négy százalékkal, az építőelemeknél pedig kilenc százalékkal. Két termékkör az előző évi szinten vagy az alatt van, például a fűrészáru 0,5 százalékkal, a kerti fa pedig mínusz két százalékkal.

A faanyag nagykereskedelem 2023-ben várhatóan növekedni fog

Jelentős különbségek mutatkoznak a faanyag-nagykereskedelem és a faanyag-kiskereskedelem értékesítési csatornáinak fejlődésében is. A faanyag-nagykereskedelemben az értékesítés öt százalékkal nőtt. A faanyag-kiskereskedelem árnövekedés által kevésbé érintett termékkörök hatással vannak a kiskereskedelmi forgalom alakulására, amely 2022-ben öt százalékkal csökkent.

Óvatos forgalmi várakozások

A vállalati összehasonlításban résztvevők várakozásai a 2023 első negyedévi forgalom alakulására vonatkozóan a nagykereskedelemben nagyon óvatosak. A többség (63 százalék) a 2022-es évinél alacsonyabb forgalomalakulással számol. Erre a kérdésre még egyértelműbb választ adnak a kiskereskedelemben résztvevők. 80 százalékuk a 2022-es évinél alacsonyabb forgalomalakulásra számít. A fakereskedés számára a kerti faanyagok tavaszi kereslete döntő jelentőségű lesz.

A vállalati összehasonlításban megjelenő általános benyomást osztja a GD Holz igazgatótanácsa is, amely a múlt héten Münchenben tartotta a 2023. év első igazgatótanácsi ülését.

“Összességében a fakereskedelem 2022-ben alapvetően pozitív évet tudhat maga mögött; a 2023-as várakozások mérsékeltek, ez különösen a faanyag-kiskereskedelemre vonatkozik. A tartósan magas energiaárak, a magas infláció és az építőipari kamatok megterhelik az építőipart és így a német fakereskedelmet is” – mondta Thomas Goebel, a GD Holz ügyvezető igazgatója. A belsőépítészet és a közműépítés kedvezőbb megítélés alá esik.

A lakásépítés jelenlegi magas építési engedélytöbblete várhatóan további lendületet ad 2024-től.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum; GD Holz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országos Faipari E-learning verseny zajlott

Következő cikk

Nettó fakitermelés 2000-2021.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések