FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

OEE Szaktudás Füzetek 2.

Az Erdészeti Lapok 2022. évi decemberi lapszámának jubileumi különszámaként jelent meg az OEE Szaktudás Füzetek című, 2022 júniusában útjára indított egyesületi kiadványsorozat második része, Erdők a világban, Európában és Magyarországon címmel.

Az Erdészei Lapok alapításának 160. évfordulóját ünnepelve a Szerkesztőbizottság és az Egyesület vezetősége elhatározta, hogy a sorozat következő füzete a tíz évvel ezelőtt megjelent, a másfél évszázados jubileumra kiadott különszám jelentősen megújított, kibővített, aktualizált folytatása lesz, mely egyszerre szól a nagyközönségnek és az erdész szakembereknek.

Kiadványajánlóként az alábbiakban, Kiss Lászlónak, az OEE elnökének, a kiadványsorozat második számának előszavában megjelent gondolatait adjuk közre.

Tisztelt Olvasó!

Egyesületünk jelen évtizedét áthatja a felismerés, hogy szakmánk újabb mérföldkőhöz érkezett. Valamennyi fórumon egyetértettünk a gyorsan változó körülményekhez igazodó megújulás elkerülhetetlenségében, szaktudásunk bővítésének szükségességében. Ennek jegyében, öt hónappal ezelőtt indítottuk útjára OEE Szaktudás Füzetek című, új sorozatunkat.

Többek között annak érdekében cselekedtünk, hogy a fenntarthatóság szélesebb körű értelmezése honosodjon meg a szakmai köztudatban. Ezek a füzetek az Erdészeti Lapok tematikus különszámaiként, évente egy-két aktuális témakört tekintenek át – olyanokat, amikben új ismeretekre és szemléletformálásra van szükség.

Sorozatunk első füzetét Habitat fák és holtfa az erdőben címmel, az OEE gödöllői Vándorgyűlésére időzítve, 2022 júniusában vehettük kézbe. A kiadvány várakozáson felüli sikere már az utánnyomását is indokolttá tette.

Folyóiratunk alapításának 160. évfordulóját ünnepelve döntöttünk úgy, hogy a sorozat második füzete a másfél évszázados jubileumra kiadott „Erdők a világban, Európában és Magyarországon” című – úgy a nagyközönségnek, mint az erdészeknek szóló – különszámunk jelentősen megújított utódja lesz.

A tíz éve megjelent, az ismeretszerzéshez kedvet ébresztő áttekintésünk elhelyezte erdeinket és erdőgazdálkodásunkat a tágabb környezetében. Ez a mű szolgált a jelen közlemény alapjául, de a mostani lényegesen több, mint a 2012-es különszám újrakiadása. Tartalma megfrissült és kiegészült. Szükségszerűen tükrözi a változó világot, vázolja az erdők ügyéhez, sokrétű szerepéhez, a fenntartható erdőgazdálkodást érintő kockázatokhoz kapcsolódó legfrissebb ismeretanyagokat. Vezérgondolata az előrelátóan cselekvő erdővédelem és erdőgazdálkodás, ami azoknak az erdőművelési, erdőkezelési, kutatási és oktatási tevékenységeknek az összessége, melyekkel erdeinkben a kárkockázatokat érdemben csökkenteni lehet. Ehhez mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a múlt és a jelen gyakorlata hogyan és milyen mértékben hat az erdők ellenálló- és alkalmazkodóképességére.

Ez a kiadvány a Föld természeti remekműveiről, az erdőkről szól. Az erdőkről, amik sorsával kapcsolatban a felelősségünk megkerülhetetlen. Kellő ismeretekre van szükségünk az olyan életközösségekről, amik nemcsak körülvesznek minket, de sokrétű szolgáltatásaikkal az egészséges életet is jelentik számunkra.

Mi erdészek hisszük, hogy amikor hivatásunk gyakorlása során az erdőt, mint egy ökoszisztéma egészét tekintjük, akkor az társadalmi felelősségvállalás is egyben. Ugyanakkor kötelességünk nemcsak az erdei életközösség értékeinek gyarapítása, hanem annak bemutatása is. Ezt szolgálja az OEE számos környezeti nevelési, erdőpedagógiai programja, szakanyaga mellett ez a kiadványunk.

Ha ezt a füzetet elolvassuk, tettünk magunkért. Ha megértjük, megfogadjuk és megosztjuk üzeneteit, teszünk az erdőkért is. Fontos és hasznos lehet ez mindannyiunknak, erdésznek és nem erdésznek egyaránt. Bemutatja az erdők ügyét a társadalomnak, ennek révén remélhetőleg a társadalmat is közelebb hozza az erdők ügyéhez. Nem utolsósorban hozzánk, erdészekhez is – akik a változásokhoz igazodva, a természetesség elvét egyre nagyobb mértékben követve, a társadalom szolgálatában, legjobb tudásunk szerint biztosítjuk az erdők fenntarthatóságát.

A jövő erdeiért ma kell cselekednünk!

A füzet pdf. formátumban, díjmentesen, bárki számára elérhető és letölthető, az Országos Erdészeti Egyesület honlapjának Erdészeti Lapok főmenüpont OEE Szaktudás Füzetek menüpontjából, illetve erre a szövegkapcsolóra kattintva.                                                              

Forrás: OEE/Erdészeti Lapok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kárpát-medencei Magyar Erdészdiák Találkozó és Tanulmányút

Következő cikk

Közösségi hulladékmentesítések



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések