FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdő nem szeméttelep!

Az erdő nem szeméttelep, mégis sokan annak nézik- hívja fel a figyelmet közösségi oldalán a Szombathelyi Erdészeti Zrt. “Munkatársaink a természetben nem csak elszórt, hanem láthatóan oda szállított illegális hulladék kupacokkal is találkoznak. Az elmúlt évben(!) 91 helyszínt számoltunk fel, ahonnan összesen 219 m3 szemetet szállítottunk el.”

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a probléma megoldására a legfontosabb ökoturisztikai rendeltetésű erdőterületein (Szombathelyi Parkerdő, Kőszegi-hegység, Sárvári Kirándulóerdő, Himfai Parkerdő, Jeli Varázskert) kiépített MOLOK mélygyűjtéses rendszer üzemeltetését vállalta. A megépült tárolók üríttetését szükség szerint végezteti a megfelelő műszaki bázissal (szállítóeszközökkel) működő, térségi hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező társasággal.

Az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében erdőgazdaságunk a legterheltebb helyszíneken védelmi rendszert (kamera, sorompó) működtet.

Ennek ellenére az illegális hulladék elhelyezés gyakorisága sajnos nem csökkent, inkább áthelyeződött a kevésbé ellenőrizhető területekre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az Országot!” programjában kifejlesztett HulladékRadar applikáción keresztül érkezett jelzések alapján 2022-ben 32 helyszínen gyűjtöttük össze, majd szállítottuk el erdőterületeinkről a 98 m3 szemetet.

Az applikációs észlelés mellett munkatársaink további 59 illegális hulladéklerakót számoltak fel. Az ezekről elszállított mennyiség 121 m3 volt.

„Nincs annál szomorúbb látvány, mint amikor az ember családjával kirándul és az erdőben szeméthalmokat, illegális hulladék lerakatokat talál… Az elmúlt két évben a természeti környezet megóvása érdekében az állami erdőgazdaságok 20 000 tonna (húszezer tonna!!!) szemetet szállítottak el az magyar erdőkből” – írja az Agrárminisztérium, a hulladékmentesítési törekvéseket összegezve.

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Stagnáló falopások

Következő cikk

HulladékRadar a tiszta erdőkért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések