FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

OptForest – erdeink jövőjéért

fotó: EUFORGEN

Az öt éves futamidejű OptForest nemzetközi projekt célja, hogy a környezeti és társadalmi kihívások közepette támogassa az európai erdei genetikai erőforrások védelmét és fenntartható használatát.

Az éghajlatváltozás által az erdők számára jelentett kihívásokkal szemben az új európai szakpolitikák fokozott erőfeszítéseket követelnek az erdei ökoszisztémák tömeges faültetésekkel történő helyreállítására 2030-ig, az ökológiai elvek teljes tiszteletben tartása mellett. Ez a cél csak akkor érhető el, ha az erdei genetikai erőforrásokat (FGR) és az erdei/erdészeti szaporítóanyagokat (FRM), mint például a gyümölcsöket, magvakat, tobozokat és növényi részeket védik és fenntartható módon kezelik, miközben egy jól fejlett faiskolai ágazatot hoznak létre a telepítési és helyreállítási erőfeszítések támogatására. A Horizon Europe OptFORESTS projekt célja, hogy új ismereteket hozzon létre ezen a területen, rendszerezze az adatokat és hálózati partnerségeket hozzon létre a diverzifikált és alkalmazkodóképes FGR és FRM termesztése, telepítése, kezelése és megőrzése érdekében az éghajlatváltozással szemben.

Az OptFORESTS fő küldetése a következő 5 évben (2022-2027) az, hogy az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése érdekében nagyobb számú fajgazdag (természetes vagy ültetvényes) és jól kezelt erdőt biztosítson. Ennek érdekében kutatásokat fog végezni a változatos, a jövőbeli éghajlathoz igazodó FRM kiválasztására vonatkozóan, beleértve a fajok és származások keverékeit, elősegíti a természetes erdők fenntartható használatát és ellenálló képességét a vegyes erdőkhöz igazított új erdőgazdálkodás tesztelése és végrehajtása révén, amely fenntartja a magas genetikai sokféleséget, segít a faiskolai termelés bővítésében és diverzifikálásában, valamint az FGR-re támaszkodó, természetalapú megoldások (NBS), eszközök (pl, kibővített információs rendszerek az EUFGIS és a FOREMATIS, az európai FRM információs rendszer összekapcsolásával) és kulturális pályák az erdők biológiai sokféleségének és ökoszisztéma-szolgáltatásainak előmozdítása érdekében.

Milyen kihívások állnak előttünk?

Ezen ambiciózus célok elérése érdekében az OptFORESTS egy 19 európai partnerből álló konzorciumot egyesít, amelyet a Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) koordinál, beleértve az EUFORGEN-t és több mint 100 kutatót és érdekelt felet, akik az ökológia, erdőgazdálkodás, genetika, modellezés és társadalmi-gazdasági elemzés területén rendelkeznek szakértelemmel.

Ezzel a multidiszciplináris csapattal az OptFORESTS a meglévő közös kertészetekben és az újonnan létrehozott új generációs kertészetekben értékelni fogja az adaptációs és biomassza-tulajdonságokat, amelyek nemcsak az egyes fajok vagy származások, hanem azok keverékeinek teljesítményét is értékelik, elősegítik az egyedi fafajok megőrzését és használatát az ökoszisztémák helyreállítása és kezelése érdekében (pl. ökológiailag marginális származások), modellezik a fák jövőbeli alkalmazkodását a különböző életszakaszokban, integrálva a genomikát a jelenlegi modellezési keretbe, és alacsony ráfordítású nemesítést végeznek számos, az európai erdészetben alulhasznosított fafaj esetében.

Mindezt kiegészíti az erdőgazdálkodás és a táj heterogenitásának a genetikai sokféleségre gyakorolt hatásának vizsgálata, valamint új erdőgazdálkodási lehetőségek kidolgozása a genetikailag vegyes erdők számára, amelyeket oktatószoftverek (marteloszkópok) és hosszú távú demonstrációs parcellák segítségével hajtanak végre, amelyek a biológiai sokféleség helyreállításának megoldásait mutatják be különböző európai biogeográfiai régiókban. A diverzifikált faanyagtermesztő üzemek optimális ellátásának lehetővé tétele érdekében az OptFORESTS alaposan értékeli az európai faiskolai ágazatot, előrejelzi a jövőbeni faanyagtermesztési igényeket, növénytermesztési technológiát fejleszt és elősegíti a faiskolák közötti együttműködést. Végezetül az NBS-t és az eszközöket a helyi és uniós szintű érdekelt felekkel közösen tervezik meg, valamint költség-haszon elemzést és hiányelemzést készítenek a legfontosabb társadalmi-gazdasági, irányítási és politikai kérdésekről.

Santiago C. González-Martínez (INRAE), az OptForests koordinátora, a projekt során a szénlábnyom csökkentésének módjairól tárgyal a konzorciummal. Fénykép: Anna Maria Farsakoglou

Az OptFORESTS olyan fontos projekt, amely az éghajlatváltozás és a természeti katasztrófák elleni küzdelemmel kapcsolatos hosszú távú hatások elérését szolgálja, miközben fenntartja vagy növeli az erdők biológiai sokféleségét és az ökoszisztéma-szolgáltatásokat, valamint támogatja a nemzetközi megállapodásokat és az európai zöld megállapodás keretében megvalósuló uniós politikát, összekapcsolódva más kontinensek hasonló kezdeményezéseivel.

Kövesd az @OptFORESTS-et a Twitteren!


A projektet az Európai Unió Horizont Európa kutatási és innovációs programja támogatja az 101081774 számú támogatási megállapodás keretében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EUFORGEN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

VárosFa Program - Zalaegerszeg

Következő cikk

Erdő: védelem és használat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések