FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stresszes vagy? Erdőfürdőzz!

A Mura-erdő viszonylag érintetlen életközösségnek ad otthont / Fotó: Németh Gergely

Az erdőfürdő egy nagyon hatékony stresszt oldó módszer, ami sokaknak újdonságként hangozhat, de nem az. Az sem véletlen, hogy régen a kórházak, szanatóriumok köré parkokat létesítettek, hiszen a növények jelenléte csökkenti a stresszt, gyorsítja a gyógyulást…

Fontos néha kikapcsolni

„Az erdőfürdő, azaz sinrin-joku egy japán eredetű stressz csökkentő, relaxációs program, amely során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket.

Az erdőfürdő a szó szoros értelmében nem vizes tevékenység, de mégis joggal viseli a fürdő nevet: beengedjük a természetet az érzékszerveinken keresztül és eggyé válunk az erdővel.

A módszer segítségével mélyebbé és nyugodtabbá válik a légzésünk, általánosságban jobban érezzük magunkat és nyugodtabbá válunk” – olvasható az erdofurdo.hu oldalon, mely egy nagyon találó Albert Einstein idézettel indít:
“Nézz mélyen a természetbe, és mindent jobban fogsz érteni.”

Fizikailag és szellemileg is feltölt

Az elmúlt években sok tanulmány készült a sinrin-joku fizikai és pszichológiai hatásairól. Ma már bizonyított tény, hogy az erdőfürdő csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, az alvászavart, a vérnyomást, a kortizol nevű stresszhormon szintjét, a pulzusszámot, erősíti a koncentrációt és az immunrendszert. A természetben eltöltött idő javítja mentális teljesítményünket és kreativitásunkat. A természetben végzett meditáció nagyszerű módszer arra, hogy felerősítsük környezetünk pozitív hatásait.

A meditáció és a tudatos jelenlét (mindfulness) ideális arra, hogy az adott pillanat megélésével megnyugtassuk az elmét. Nem kell kiürítenünk a tudatunkat, hogy élvezhessük a meditáció jótékony hatásait, elég megfigyelni a gondolatainkat és visszaterelni a tudatosságra, ha elkalandozik.

Már az is gyógyító hatással lehet ránk, ha minden érzékszervünkkel figyelve egyszerűen csak jelen vagyunk a természetben.

Séta, kis extrákkal

„Miután mindenki kikapcsolta a telefonját, egy rövid bevezető és egy kis üdvözlő rituálé következik, aztán sétálni megyünk” – olvasható a folyamat leírása az erdofurdo.hu-n

„Az alap normál erdei séta minimum 2-2,5 órát vesz igénybe, ezalatt 2-3 km távolságot teszünk meg. Nem fogunk sietni, mert a sinrin-joku nem a túrázásról szól! Az út során négy helyszínen megállunk és különböző gyakorlatokkal (Kum-Nye jóga, speciális légzés, meditáció) stimuláljuk az érzékszerveink éberségét. Ezek a részek a lassításról / lassulásról és a belső szépség megtapasztalásáról szólnak: magunkba szívjuk az erdő ízeit, szabadjára engedjük az öröm és a nyugalom érzetét.

Mindig van egyéni idő, vagyis amikor mindenki leülhet, elmélkedhet vagy felírhatja a gondolatait. A természettel való kapcsolatunk egyedi, tehát az általa nyújtott boldogság is egyedi lesz”.

Többféle módszer, és mérhető eredmény

Fotó: Mecsekerdő

Az erdőfürdő integrálja a természetben töltött időnek és a természetterápiának az immunrendszert erősítő hatását (elsősorban az NK sejtek, azaz a természetes ölősejtek száma emelkedik), amely hatás egyes tanulmányok szerint akár 30 nappal az erdőfürdőzést követően is mérhető.

A fejlett nyugati társadalmakban meghonosított erdőfürdőzés szoros kapcsolatban áll az ökopszichológiával és a természetterápiával, de módszertana eltér azokétól, miként az eredeti, gyógyászati célú shinrin-yoku módszertől is.

A nyugati országokban meghonosodott kapcsolati erdőterápia alapjait Amos Clifford amerikai pszichoterapeuta fektette le.

Az erdőfürdőzés ezen formájának kiemelten fontos eleme a természet élőlényeivel való kapcsolatteremtés, újra-kapcsolódás a természettel, amely túlmutat az érzékszervi kapcsolatteremtésen, és az érzelmi kapcsolatteremtés által egyenesen az ember és ökoszisztéma kapcsolatának tudatosítását és helyreállítását célozza meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőfürdő-vezető képzés újra

Következő cikk

WBA állásfoglalása a pelletről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések