FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Regisztrált energiaközösség

Elsők között regisztrálták energiaközösségként a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft-t. A Villamos energia Törvény 2021 óta ad lehetőséget arra, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartásba vegyen energiaközösségeket. Az első bejegyzésekre több mint két évet kellett várni.

Az energiaközösségek jelenthetik azt a pluszt, amely hozzásegít egy strukturális változáshoz az energiaiparban figyelve a környezeti és a szociális szempontokra is. Az energiaközösségek helyi, települési, országos méretben is szerveződési formát jelenthetnek azoknak, akik elkötelezettek egy zöldebb jövő irányába, melyek hosszú távon valódi változást jelenthetnek az energia termelésében és fogyasztásában. A Közösségi Energia Szolgáltató megalakulását azért kezdeményezte a Magyar Természetvédők Szövetsége, hogy mintaprojektként beindíthassa az első energiaközösségek egyikét.

Energiaközösség tagja lehet magánszemély, társasház, lakásszövetkezet, önkormányzati intézmény, kis- és középvállalkozás, melyek egymás között osztják meg és számolják el a napelemes rendszereik által termelt villamos energiát. A közösség maga határozza meg az áram átvételi árát, és a közcélú hálózaton történő megosztás után rendszerhasználati díjat fizet. A közösségen belüli termelés és fogyasztás egyensúlyát aggregátor vagy kereskedői engedéllyel rendelkező mérlegkör-felelős biztosítja, mint mondjuk egy ipari park esetében. Az energiaközösség lehet az egyik legfőbb eszköz az energiaszegénység elleni küzdelemben is.

A Közösségi Energia Szolgáltató Nkft. nem csak Magyarország egyik elsőként nyilvántartásba vett energiaközössége, de fő tulajdonosa, a Magyar Természetvédők Szövetsége több mint tízéves szakmai tapasztalatai révén mentorál és szakmai segítségnyújtást is ad induló energiaközösségeknek. Ennek keretén belül készítette el a Közösségi energia Tudástér weboldalt, ahol az érdeklődők többek között hazai és külföldi jó gyakorlatokkal és segédanyagokkal kezdhetik el saját energiaközösségük tervezését.

A KESZ nonprofit Kft.-t a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Ökológiai Stúdió Alapítvány, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért és a Szövetkezetiséget Támogató Egyesület alapította 2022-ben. Gyakorlati példák megvalósításán keresztül járulunk hozzá az energiaközösségek hazai elterjedéséhez. A szervezet új, az alapítók tapasztalata viszont több évtizedre nyúlik vissza elsősorban civil szervezeti tevékenységek területén.

További információ: 

Éger Ákos, KESZ ügyvezető, MTVSZ, ügyvezető elnök, eger.akos@mtvsz.hu, 20/9946577 

Szalkai-Lőrincz Ágnes, KESZ szakmai munkatárs, MTVSZ, szalkai.lorincz.agnes@mtvsz.hu 20/945 8976 

Ladányi-Benedikt Ildikó, kommunikációs vezető, MTVSZ, ladanyi.ildiko@mtvsz.hu, 70/3914764 

forrás: greenfo

Előző cikk

Faültetés a Józsai Szüreti Napon

Következő cikk

Sztárok is ültetik a fákat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések