FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EPF támogatja az Építőipar 2050 Szövetség nyilatkozatát

Az Építőipar 2050 Szövetség közös nyilatkozattal reagált az Európai Bizottság által közzétett Taxonómia környezetvédelmi felhatalmazáson alapuló jogi aktus tervezetére. Mivel az EPF tagja ennek a szövetségnek, támogatjuk ezt a nyilatkozatot.

A közös nyilatkozat teljes (angol) változata itt érhető el.

Az összes európai faalapú lemez mintegy 38%-a az építőiparban kerül felhasználásra, ami a második legnagyobb végfelhasználói szegmens. Az építőipari ökoszisztéma az EU GDP-jének 9%-át adja, és 18 millió közvetlen munkahelyet biztosít. Ezért alapvető fontosságú, hogy “az uniós adórendszer segítse az építőipari ágazatot és annak valamennyi vállalatát a fenntarthatóbb és éghajlatbarátabb üzleti modellekre való áttérésben”. A taxonómia mögött meghúzódó ötlet jó és releváns, de megfelelően kell végrehajtani.

Amit leginkább kérünk:

-> A Bizottság és a társjogalkotók vizsgálják felül a jelenlegi tervezetet, biztosítva a környezetvédelmi felhatalmazáson alapuló jogi aktus kritériumainak használhatóságát, reális és átlátható küszöbértékek alapján.
-> Az építőipari ágazatot vonják be, mint a műszaki szakértelem szolgáltatóját, amikor az ágazatra vonatkozó kritériumokat felülvizsgálják vagy kidolgozzák.

Az Építőipar 2050 Szövetség egy 2020-ban létrehozott partnerség, amely az épített környezet szereplőit képviselő több mint 50 európai szervezetből áll, és amely együtt dolgozik a szélesebb értelemben vett építőipari és épített környezetvédelmi ágazat igényeinek és prioritásainak európai szintű előmozdításán.

Az Építőipar 2050 Szövetség azért jött létre, hogy összehangolja az építőipari értéklánc közös politikai üzeneteit, és európai szinten növelje az ágazat politikai jelentőségét.

Az Európai Építőipari Szövetség EBC, az Európai Építőipari Szövetség FIEC, az Európai Építőipari Berendezések Bizottsága CECE és a Construction Products Europe által kezdeményezett szövetség példátlan szintű együttműködést jelent a fenntartható építőipari ágazat felé vezető közös jövőkép keretében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Construction2050Alliance, EPF

Előző cikk

FAGOSZ Tisztújító Közgyűlés

Következő cikk

EPF gyorstájékoztató a falemezipar tavalyi évéről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések