FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipari Nettó Zéró Ütemterv

A Timber Development UK (TDUK) megbízásából, tizenegy brit faipari szakmai szövetséggel együttműködve, a Timber Industry Net Zero Roadmap (Faipari Nettó Zéró Ütemterv) a teljes ellátási lánc szén-dioxid-kibocsátásának feltérképezésére és mérésére irányuló átfogó erőfeszítések eredményeként jött létre.

Az új projekt célja, hogy felgyorsítsa a fafeldolgozó ágazat termelékenységét, fenntarthatóságát és innovációját, hogy jobban megfeleljen az alacsony szén-dioxid-kibocsátású világ igényeinek.

A projektben együttműködő faipari szervezetek: a Szövetség a Fenntartható Építési Termékekért (ASBP – The Alliance for Sustainable Building Products), a Brit Faipari Szövetség (BWF – British Woodworking Federation), az Erdészeti Szövetség (Confor – Confederation of Forest Industries), a Nemzeti Kereskedelmi Építőipari Társaság (NMBS – National Merchant Building Society), a Szerkezeti Faanyagok Szövetsége (STA – Structural Timber Association), a Faburkolat és TeraszépÍtők Szövetsége (TDCA – Timber Decking and Cladding Association), a Faipari Csomagolóanyagok és Raklapgyártók Szövetsége (TIMCON – Timber Packaging and Pallet Confederation), a Rétegelt/Ragasztott Fatartógyártók Szövetsége (TRA – Trussed Rafter Association), a Faanyagvédelmi Szövetség (WPA – Wood Protection Association), a Falemezipari Szövetség ( WPIF – Wood Panel Industries Federation) és a Faanyag Újrahasznosítók Szövetsége (WRA – Wood Recyclers Association).

Az útiterv első lépése a kihívás nagyságának felvázolása volt: a 12 hónapig tartó szakértői elemzés kimutatta, hogy a faipari ellátási lánc 1 575 356 tonna CO2e területi kibocsátásért felelős – ami az Egyesült Királyság teljes kibocsátásának mintegy 0,35%-a. A faipari ellátási lánc a teljes CO2e-kibocsátás 0,35%-át teszi ki.

Bár ez nagyon alacsony más feldolgozóipari ágazatokhoz képest, mint például az Egyesült Királyság acélgyártása, amely 12 millió tonna CO2e-ért felelős (az Egyesült Királyság kibocsátásának 2,7%-a), vagy a betongyártás, amely 7,3 millió tonna CO2e-ért felelős (az Egyesült Királyság kibocsátásának 1,5%-a), az ütemterv abból indul ki, hogy semmilyen kibocsátás nem elfogadható.

Az ütemterv arra is törekszik, hogy befolyásolja a 3 655 715 tonna CO2e importált megtestesült kibocsátást, amely a fatermékek származási országban történő feldolgozásából származik. Ez a szám a területi kibocsátásokkal együtt a faipari ágazatot az Egyesült Királyság teljes kibocsátásának mintegy 0,68%-áért teszi felelőssé.

Az összes fogyasztási kibocsátás 49%-a a fatermékek szállításából származik, 34%-a pedig az importált anyagokból származik. A fennmaradó 17% az iparágon belüli brit termelési folyamatokból és a hulladékból származik.

Charlie Law, a Timber Development UK fenntarthatósági igazgatója szerint az ütemterv egyik fő célja, hogy megcáfolja azt a tévhitet, hogy mivel a faellátási lánc alacsony szén-dioxid-kibocsátású bázisról származik, a faellátási láncnak kevés lehetősége van a kibocsátás befolyásolására.

“A dokumentumban van néhány igazán gyors győzelem a vállalkozások számára – függetlenül attól, hogy az ellátási láncban hol helyezkednek el -, amelyeket már most a gyakorlatba ültethetnek. És ha csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást, csökkentjük a költségeket is.

“Ha megváltoztatja a gyári folyamatok hőellátásának energiaforrását, csökkenti a termékgyártásból származó hulladékot, vagy jobb izzók használatával csökkenti az energiafelhasználást – szó szerint több ezer módja van annak, hogy kicsi és nagy egyaránt elkezdje csökkenteni a kibocsátását.

UK faanyag-áram-elemzése

“Ez vonatkozik a faipari szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb tényezőjére, a közlekedésre is. Bár még nem sok teljesen elektromos nehéz tehergépkocsi létezik, de a kibocsátások megszüntetéséhez vannak lehetőségek, hogy hatékonyabbak legyünk. Ha pedig kevesebb gázolajat használ, csökkenti a kibocsátást és az üzemanyagköltségeket. “

A legfontosabb első lépés szerinte az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy pontosan tudja számolni a szén-dioxid-kibocsátását. Ezért az Útitervet ingyenes és ajánlott eszközökkel is bevezetik, amelyek segítenek a vállalkozásoknak jobban megérteni a kibocsátási profiljukat.

“Ha már van egy kibocsátási profilja a vállalkozásának, nemcsak a környezeti hatását látja, hanem a működési hatékonysági hiányosságait is. Innen elindíthatja vállalkozását azon az úton, hogy versenyképesebbé váljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású piacon.”

Az ágazat számára az útitervben már számos útvonalat határoztak meg a nettó nulla kibocsátás legkésőbb 2050-ig történő eléréséhez, és a dokumentumot a faipari ellátási lánc minden vállalkozása számára szabadon hozzáférhetővé tették, tíz magas szintű szakpolitikai ajánlással együtt.

Ezek a szakpolitikai ajánlások magukban foglalják az ipar összehangolását a szén-dioxid-kibocsátás jobb mérésére, valamint a közúti közlekedés és a gyártás kibocsátási intenzitásának csökkentésére vonatkozó határidők és intézkedések meghatározását – a vállalkozásoknak a változás megvalósítását segítő eszközökkel együtt.

Az ütemterv ingyenesen letölthető a Timber Development UK honlapjáról.

szerk/ford: Tóth János, forrás: TDUK

Előző cikk

Faépítő fesztivál lesz a Halápon

Következő cikk

A fakitermelés korlátozása nem számít fenntartható erdőhasználatnak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések