FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hol a fa? Itt a fa!

Miután az EU szankcionálta a háborús agresszor Oroszország és szövetségese, Belarusz faexportját, hirtelen kazahsztáni és kirgizisztáni fa árasztotta el Európát. Pontosabban annak látszó fa.

A faanyag (fűrészáru, falemez) szállítmányokat ugyanis átcsomagolják és az ügyeskedő kereskedők hamis vagy félrevezető dokumentációval verik át a hatóságokat, derítette fel az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) égisze alatt dolgozó, lengyel és belarusz oknyomozó újságírókkal is megerősített riportercsapat.

Mivel a két ország a szankciók előtt a legnagyobb fabeszállítók közé tartozott az EU-ban, a tiltás a fa árait is kilőtte. Következésképp azok a közvetítők, akik ugyanazt a szállítmányt hajlandók átcímkézni és félrevezető dokumentációval ellátni, a korábbiaknál többet kereshetnek. Ráadásul a folyamat eredményeként az orosz és belarusz faipar is a pénzéhez jut.

A riporterek helyszíni nyomozásai megerősítették az Eurostat adataiból kikövetkeztethető feltételezést, miszerint a tiltott faszállítmányokat kazahsztáni és kirgizisztáni faként adják el az EU-n belülre. Az adatok alapján a 2022. közepi tiltás után már októberre megnégyszereződött az EU-ba érkező kazahsztáni és a kirgizisztáni fa mennyisége. A Lengyelországba érkező kazahsztáni fa értéke 108 ezer euróról öt hónap alatt 7,4 millió euróra nőtt.

Az orosz és fehérorosz fa hagyományosan Lettországon és Litvánián keresztül érkezett korábban az EU-ba, a fenti jelenség ezen országok hatóságainak okoz egyre nagyobb gondot. Amint azt a litván vámhatóság képviselője mondta az OCCRP-nek: korábban csak szét kellett bontani az egyes teherautó-szállítmányok rakományát, és láthatóvá váltak azok a jelek, amelyek egyértelműen beazonították az orosz és belarusz fát. Mostanra egyre több a gyanús szállítmány, és közben a csempészek is egyre kifinomultabb módszerekhez folyamodnak, és egyre komolyabb dokumentációt állítanak össze.

A riporterek olyan kirgizisztáni és belarusz cégeket is találtak, amelyek nyíltan hirdették szolgáltatásként a szállítmányok „átmaszkírozását” és a hamis dokumentáció elkészítését. Feltehetően ezek az átcsomagolt szállítmányok Litvániában, Lengyelországban, Németországban, Lettországban és Dániában kötöttek ki.

forrás: G7

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

HS Timber csökkenti a termelést

Következő cikk

Faültetéssel Vác zöldítéséért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések