FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tömörfa szerkezetek útmutatója

A Timber Revolution sorozatunk elindításához segítve közzétesszük a Dezeen útmutatóját a mérnöki faszerkezetekről, amely magában foglalja többek között a CLT-t, a glulamot és a dübeles rétegelt faanyagot.

(Ez a cikk eredetileg 2021. november 12-én jelent meg Dezeen-útmutató sorozatunk részeként. Korábban a műanyagról, a kőről, a szénről és a fáról készítettünk útmutatókat.)

A tömörfa-szerkezeti faanyagok azon fatáblák összessége, melyek kisebb faelemek tömbösítésével keletkező, építőanyagként felhasználhatók.

Az 1980-as évek végén Európában kereskedelmi felhasználásra kifejlesztett építészeti célú faanyagok népszerűsége gyorsan növekszik, mivel a szén-dioxid-intenzív beton és acél alternatívájaként a hagyományos faanyagtól eltérően magas épületek építéséhez is felhasználhatók.

A tömörfa-szerkezetek gyorsabb és tisztább helyszíni összeszerelést is lehetővé tesznek, valamint könnyebbek a hagyományos építőanyagoknál.

A tömörfa-szerkezetből készült termékek valójában erős panelek vagy gerendák kialakítására, összekapcsolt fából készült rétegekből állnak. Az anyagokat általában gyárakban gyártják, és pontos specifikációk szerint tervezik.

A fa megújuló anyag, amely nagy mennyiségű CO2-t képes megkötni, mivel a fák által a légkörből életük során eltávolított szén a fában tárolódik.

Ennek eredményeképpen az anyagot egyre gyakrabban használják az épületek megtestesült szénlábnyomának csökkentésére, feltéve, hogy a faanyagot fenntartható módon termelik ki. Ez azt jelenti, hogy a kivágott fát új fákkal kell helyettesíteni, amelyeket elég sokáig kell hagyni növekedni ahhoz, hogy pótolják az elveszett biomasszát.

Glulam szerkezeti gerendák a rohamptoni Ibstock Place Schoolban

Olvasson tovább, hogy megismerje a tömbösített, mérnöki tömörfa-féleségek különböző típusait:

Ragasztott rétegelt faanyag (glulam – Glued laminated timber)

A ragasztott rétegelt faanyag, amelyet általában ragasztott gerendaként emlegetnek, a tömegfaanyagok egy olyan típusa, amelyet gyakran szerkezeti elemekhez használnak.

Olyan faanyagrétegekből épül fel, amelyek mindegyike ugyanabba az irányba van tájolva. Ez azt jelenti, hogy kisebb fadarabokból nagy szerkezeti elemek készíthetők.

A szerkezeti elemek egyenes hosszban készülhetnek gerendák és oszlopok számára, vagy íves darabokból, amelyek íves szerkezetek kialakítására használhatók. A ragasztott fűrészárut általában fenyőből, vörösfenyőből, tölgyből vagy lucfenyőből készítik.

A Maccreanor Lavington által használt londoni stúdió a rohampton-i Ibstock Place School ebédlőjének tetejére egy rombusz alakú ragasztott rétegelt fa szerkezetet készített (a fenti képen).

CLT falak a Sara Központban

Keresztrétegelt falemez (CLT – Cross-laminated timber)

A kereszthasított faanyag (CLT) a legismertebb és leggyakrabban használt tömörfa-szerkezeti anyagtípus.

A gyakran szuper rétegelt lemeznek is nevezett anyag egy olyan lemez, amely fából készült rétegek egymásra merőlegesen történő ragasztásával készül. Ez a rétegelt lemezhez hasonló megjelenést kölcsönöz neki, de sokkal vastagabb rétegekkel, vagyis rétegelt lemezekkel.

A rétegek elrendezésének köszönhetően a szerkezeti CLT-lemezek két irányban rendelkeznek szerkezeti merevséggel. A panelek, amelyeket a helyszíni összeszerelés előtt méretre vágnak, többszintes épületek szerkezeti falainak és padlóinak kialakítására is felhasználhatók. A CLT általában vörösfenyőből, lucfenyőből vagy erdeifenyőből készül.

Számos CLT-épület épült már világszerte, a Waugh Thistleton Architects 2008-ban elkészült kilencemeletes Murray Grove tornya a fából készült magasépületek egyik korai példája. A 2017-ben elkészült Dalston Lane Stúdió projektje a világ egyik legnagyobb CLT-épület-komplexuma.

Nemrégiben a White Arkitekter egy “szén-dioxid-negatív” felhőkarcoló és kulturális központ létrehozásához használta az anyagot Svédországban (képünkön).

Lásd a kereszttartós faanyagot alkalmazó projektek ‘

Dowel-laminált fa oszlopok a Neumann Monson Architects 111 East Grand épületében.

Dowel-laminált fa (DLT – Dowel-laminated timber)

A Dowel-laminált faanyag, más néven DowelLam vagy DLT, a teljes egészében fából készült tömeges faanyagok egy típusa. A DLT lapok puhafa rétegekből készülnek, amelyeket súrlódó keményfa dübelek kötnek össze.

A paneleket a CLT-hez hasonlóan használják, és gyakran használják padlók és tetőfödémek építésére. A DLT hívei azt állítják, hogy gyorsabb és olcsóbb az előállítása, mint a CLT-é, mivel nincs szükség ragasztásra.

A Neumann Monson Architects 111 East Grand volt az első többszintes irodaház Észak-Amerikában, amelyben DLT paneleket használtak, amelyeket ragasztott gerendavázas oszlopokkal kombináltak.

Szögezett rétegelt fa irodaházban

Szögezett rétegelt falemez (NLT – Nailed-laminated timber)

A szögezett rétegelt faanyagot (NLT), amelyet szöges rétegelt faanyagnak is neveznek, oldalra fektetett és egymáshoz szögelt vagy csavarozott fadeszkákból állítják elő, hogy paneleket alkossanak.

Ezek a panelek szabványos méretű és nagy mennyiségben rendelkezésre álló fadeszkákból készíthetők, külön gyártóüzem nélkül.

Az anyagot padló és falak építésére lehet használni. A Michael Green Architecture a szögezett rétegelt faanyagot CLT-vel és ragasztott faanyaggal kombinálta egy hétemeletes torony építéséhez Minneapolisban, amely 2016-os befejezésekor a legnagyobb tömegfából készült épület volt az Egyesült Államokban.

Rétegelt furnérfűrészáru oszlopok a Vitsœ székházában.

Rétegelt furnérfűrészáru (LVL – Laminated veneer lumber)

A rétegelt furnérfűrészáru (LVL) egyfajta tömör-fűrészáru, amely vékony faanyagrétegekből, azaz furnérokból készül.

A furnérokat, amelyeket a faanyag hő és nyomás alatt történő vékony szeletelésével hoznak létre, a ragasztott gerendához hasonlóan mind ugyanabba az irányba irányítják. Ez azt jelenti, hogy az anyagot gyakran használják gerendák és oszlopok készítésére, hasonlóan a ragasztott gerendához.

A Vitsœ brit bútormárka LVL-t használt az angol Royal Leamington Spa városában található székhelyének és gyártóüzemének kialakításához (a képen). A vállalat állítása szerint ez volt az első olyan létesítmény az Egyesült Királyságban, amelynek vázszerkezete LVL-ből készült.
Párhuzamos szálfából készült aprócska ház

Párhuzamos szálszerkezetű fűrészáru (PSL – Parallel-strand lumber)

Ahogy a neve is mutatja, a párhuzamos szálszerkezetű fűrészáru (PSL) egy olyan tömör faanyagfajta, amely ragasztóval összekapcsolt párhuzamos fahasábokból készül.

A hosszú, vékony fahasábokat nagy nyomás alatt ragasztják össze, hogy nagy szilárdságú anyagot hozzanak létre, amelyet általában nagy teherbírású, nagy fesztávolságú gerendákhoz vagy oszlopokhoz használnak. A PSL előállításához használt faanyagok közé tartozik a lucfenyő, az erdeifenyő és a nyugati hemlock.

A Gray Organschi Architecture és a Yale Ökoszisztémák az Építészetben Központja PSL-t használt egy ENSZ által támogatott, hálózaton kívüli (=menedék házikó) aprócska otthon létrehozásához. A szerkezet párhuzamos szálszerkezelő fűrészáruból készült oszlopokkal, rétegelt furnérfűrészáru gerendákkal és kereszthasított fűrészáru falakkal rendelkezik (PSL + LVL + CLT).


Ez a cikk a Dezeen Timber Revolution sorozatának része, amely a tömörfa-szerkezetekben rejlő lehetőségeket vizsgálja, és azt a kérdést teszi fel, hogy a fához mint elsődleges építőanyaghoz való visszatérés egy fenntarthatóbb jövő felé vezetheti-e a világot.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Dezeen 03-01

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

CLT referencia épület bemutató

Következő cikk

Építsünk FÁVAL jobb Magyarországot!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések