FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Finn faipari cég a keletkező szén-dioxidot biotermékké tervezi feldolgozni

A Metsä Group tervei az úgynevezett Power-to-X (P2X) folyamatra összpontosítanak. Ennek során a szélenergiát vagy más megújuló energiát elektrolízissel hidrogénné és oxigénné alakítják. Fotó: Metsä Group

A Metsä Group számára a szén-dioxid visszanyerése több ezer millió eurós üzleti potenciált jelent.

[FATÁJ: Micsoda óriási lehetőségek előtt áll a cellulózipar!]

A Metsä Group, Finnország egyik legnagyobb erdészeti [faipari] vállalata azt tervezi, hogy a gyáraiban felszabaduló szén-dioxid felhasználásával belép a megújuló metanol piacára. “Összefogtunk a Fortummal, hogy feltárjuk a faalapú szén-dioxid visszanyerésének lehetőségeit, és felhasználjuk azt a fosszilis anyagokat helyettesítő biotermékek előállításához” – mondta Pirita Mikkanen, a Metsä Group alelnöke (Energia).

A tervek alapja a hidrogéntechnológiában tapasztalható globális fejlődés, valamint az a tény, hogy a faalapú szén-dioxid nyersanyagként nagyrészt kihasználatlanul marad. ‘A faalapú szén-dioxid hasznosítási technológiája javult. Ma már jobbak a feltételek a bio termékekké feldolgozásához’ – mondja Mikkanen.

A Metsä Group mellett a hidrogéngazdaságba beruházó skandináv vállalatok között van legalább az UPM erdészeti vállalat, valamint az STI, az SSAB, a Boliden és Helsinki város energetikai vállalata, a Helen.

A hidrogéngazdaság a zöld transzfer részeként

A zöld átállás részeként a hidrogéngazdaságot nagy várakozások övezik az EU-ban. Az Unió 2020-ban közzétett hidrogén-útiterve szerint a hidrogéngazdaságba irányuló beruházások összege egy évtized alatt meghaladja majd a 30 milliárd eurót.

A faalapú szén-dioxid visszanyerési technológiája javult – mondja Pirita Mikkanen, a Metsä Group alelnöke (Energia). Fotó: Metsä Group

“Ez elég nagy hozzájárulás ahhoz, hogy a kereskedelmi szempontból még kiforratlan vagy nem elég hatékony technológiákat a nyereségesség eléréséhez fejleszteni lehessen” – mondja Mikkanen. Mikkanen arra is rámutat, hogy a hidrogéngazdaság számára rendelkezésre álló bőséges állami finanszírozás ellenére az üzletnek piaci körülmények között is nyereségesnek kell lennie.

A Metsä Group tervei az úgynevezett Power-to-X (P2X) eljárásra összpontosítanak. Ennek során a szélenergiát vagy más megújuló energiát elektrolízissel hidrogénné és oxigénné alakítják. A hidrogén szén-dioxiddal kombinálható és szerves vegyületekké dolgozható fel, amelyek közül az egyik a metanol.

Mikkanen szerint már most is lehetséges a faalapú szén kisléptékű feldolgozása. “Finnországban és máshol is számos fejlesztési projekt van folyamatban a különböző P2X-eljárások méretnövelésére. Ezek egyelőre nem tudnak versenyezni a megfelelő fosszilis termékekkel’.

A metanol nem igényel új elosztóhálózatot

A hidrogénnel ellentétben a szén-dioxidból előállított metanol használata nem igényel új technológiát vagy új elosztórendszerek kiépítését. A jövőben a faalapú szén-dioxidból előállított metanol legalábbis bizonyos mértékig használható üzemanyagként az autókban. A projektek elsősorban az üzemanyagok előállításával foglalkoznak, mivel az úgynevezett forgalmazási kötelezettség előírja, hogy például a benzint és a gázolajat megújuló üzemanyaggal kell keverni. A tengeri közlekedésben a metanol önmagában is használható.

“A metanol az üzemanyag mellett a vegyipar egyik legfontosabb alapanyaga. Számos termékké, például ragasztókká, oldószerré és műanyagokká dolgozható tovább” – mondja Mikkanen. A metanol elégetésekor ugyan szén-dioxid kerül a légkörbe, de a kibocsátás kisebb, mivel a fosszilis tüzelőanyagokat szintetikus, azaz kémiai úton előállított üzemanyaggal helyettesítik.

A szén-dioxid visszanyerése nem csak egy jobb ötlet híján történik. A Tekniikan Maailma magazinnak adott interjújában Petteri Laaksonen, a Lappeenranta-Lahti Műszaki Egyetem kutatási igazgatója szerint a finnországi cellulózgyárak teljes szén-dioxid-kibocsátása mintegy 24 millió tonna. ‘Ezzel az összes Finnországban elfogyasztott üzemanyagot elő lehetne állítani, és még mindig ugyanannyi állna rendelkezésre exportra. Például a Finnair által a Helsinki-Vantaa repülőtéren felhasznált kétmillió tonna repülőgép-üzemanyagot szinte egyetlen cellulózgyár szén-dioxidjából lehetne előállítani” – mondta Laaksonen a Tekniikan Maailma című lapnak.

Metanollá finomított szén-dioxid

A P2X Solutions vállalat jövőre zöld metanolgyártó üzemet indít a nyugat-finnországi Harjavaltában. Az ott előállított hidrogén egy részét közvetlenül szintetikus metánná dolgozzák majd fel.

Az erdészeti ipar [faipar] számára a hidrogéngazdaság lehetőséget nyit a működés során keletkező szén-dioxid hasznosítására. A hidrogénüzletág várható értéke több ezer milliós nagyságrendű. Hogyan számítják ki ezt az összeget? Mikkanen szerint a Metsä Group termelési létesítményei évente mintegy 10 millió tonna faalapú szén-dioxid mellékáramot termelnek.

A hidrogéngazdaság fejlesztésének fő akadálya az energia rendelkezésre állása. Fotó: B: Shutterstock

Ebből a mennyiségből több mint hétmillió tonna metanolt lehetne előállítani. És mivel a metanol tonnánkénti ára a világpiacon legalább 400 dollár (365 euró), az üzlet beindítása több ezer milliós bevételt hozhat. A megújuló metanolért valójában még magasabb árakat is el lehet érni.

Az energia elérhetősége a kulcs

A hidrogéngazdaság fejlesztésének legfőbb akadálya az energia rendelkezésre állása. Pirita Mikkanen szerint hétmillió tonna metanol előállítása Finnország jelenlegi energiatermelésének jelentős részét nyelné el, és ez korlátozza a szén-dioxid felhasználását.

A kulcs itt az új energetikai megoldások. Az új szélenergia-kapacitásra vonatkozó jelenlegi tervek többszörösen meghaladják Finnország jelenlegi keresletét.

“Az energiatermelési kapacitás a tervezett szélenergia-építésekkel növekszik. Jelentősen nagyobb termelésre van lehetőség’ – mondja Mikkanen.

Finnország számára a hidrogéngazdaság nagy lehetőséget jelent. Az ország azt tervezi, hogy a hidrogéngazdaság európai vezetőjévé válik a teljes értékláncban. Finnországnak megvan a kapacitása arra, hogy 2030-ra az EU-ban legalább tíz százalékban zéró kibocsátású hidrogént állítson elő, ahogyan azt februárban Sanna Marin kormánya egy határozatában becsülte.

Forrás: forest.fi
Írta: Tero Karjalainen, angolra fordította: Heli Mäntyranta
Fatájolta: MM

Előző cikk

CEE-országok faipari szövetségeinek állásfoglalása

Következő cikk

Kiadvány a KAP erdészeti támogatási lehetőségeiről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések