FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Metsä biotermék-gyára felpörög

A Kemi biotermék-gyár a teljes kapacitású termelés felé halad, és megkezdődtek a cellulóz szállítások a vevőknek. A szeptember közepétől üzemelő gyár teljes termelési kapacitásának elérése a tervek szerint körülbelül egy évet vesz igénybe.

“Egy ilyen méretű feldolgozó üzem beindításakor már egyértelmű, hogy a termelési folyamatot optimalizálni kell, és meg kell keresni a megfelelő technológiai feltételeket a folyamatos hatékony termelés és a magas termékminőség biztosítása érdekében. Ezen aktívan dolgoztunk a berendezések beszállítóival, és a munka meghozta gyümölcsét. A termelés folyamatossága, a termelési volumen és a termékminőség a megfelelő irányba fejlődött. A teljes termelési kapacitást a tervek szerint jövő év őszén érjük el” – mondta Tomi Seppä, a biotermék-gyár üzemvezetője.

“A fatelepen új technológiát is bevezettünk a fa alapanyag kirakodására és a folyamatba való betáplálására, amely a világon az első. A fatelep autonóm daruk autonómiájának kiépítése és finomhangolása, valamint a személyzet betanítása időt igényel a hibátlan működés eléréséhez. Ez is a tervezett program szerint halad, és a fatelepi műveletek hatékonysága és minősége folyamatosan javul” – folytatja Seppä.

A biotermék-gyár építése 2021. februárjában kezdődött, és körülbelül két és fél évig tartott. A 2,02 milliárd eurós beruházással megvalósuló üzem évente 1,5 millió tonna cellulózt, fenyő- és lombosfa-rostpépet, valamint számos más bioterméket, köztük 2 terawattóra megújuló villamos energiát fog előállítani. Az új biotermék-gyár a termelés, a környezetvédelem és az energiahatékonyság szempontjából világszínvonalú, és a jelentősen nagyobb termelési kapacitás ellenére a régi kemii cellulózgyár környezetvédelmi engedélyében foglalt kibocsátási határértékek alatt marad.

szerk/ford. Tóth János, forrás: MetsäFibre

Előző cikk

Térségenként eltérő a tűzifa ára

Következő cikk

Ezt a fát te hozod!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések