FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megszűnik az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés

Fotó: MTI/ Rosta Tibor

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), majd az Építő-, Fa- És Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (ÉFÉDOSZSZ) is felmondta a 2009-ben megkötött építőipari kollektív szerződést. A jogszabályi környezet változása és az építési ágazat szétaprózódása vezetett az kiterjesztett kollektív szerződés megszűnéséhez.

2009. decemberében terjesztették ki az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződést, amit akkor még két munkaadói és két munkavállalói szervezet írt alá. A közzétételt követően hatályba lépett jogszabály-módosítások következtében az ÉÁKSZ tartalma időközben elavulttá, alkalmazhatósága kérdésessé vált.

A kialakult – ex lex – állapot sem a munkáltatóknak, sem a munkavállalóknak nem kedvezett, nem volt világos, hogy az ÉÁKSZ rendelkezései a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) adta keretek között mennyiben és milyen tartalommal irányadóak.

Ezért az ÉVOSZ, majd ezt követően a munkavállalói oldalon egyedül maradt ÉFÉDOSZSZ is felmondta az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződést. Az ÉVOSZ azonban, mint az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÉÁPB) munkáltatói oldalát képviselő szervezet elkötelezett abban, hogy a munkavállalói oldallal egy új, mindkét fél részére elfogadható új megállapodás, javaslat jöjjön létre.

Ennek érdekében az ÉVOSZ kidolgozott egy új javaslatot, melynek mentén megkezdődtek a tárgyalások az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság tagjai, az ÉVOSZ és az ÉFÉDOSZSZ között.

forrás: ÉVOSZ, figyelő 05-17

Előző cikk

Erősen lassuló építőipar

Következő cikk

Notre-Dame helyreállításaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések